Znojava stopala više neće biti problem: Rešite se ove muke pomoću ovih trikova i uživajte u letu

Tatjana Badarević Vesti 31.07.2024 08:34 0

Preterano znojenje stopalo nije samo fizički neprijatno već može dovesti i do određenih zdravstvenih komplikacija.

stopala

Shutterstock

 

Preterano znojenje stopala nije samo fizički neprijatno, već može imati emocionalne učinke. Ako se ne leči, može dovesti do neprijatnih mirisa i mogućih zdravstvenih komplikacija. Srećom, postoje brojne strategije za učinkovito upravljanje ovim stanjem, kako piše AJMC.

Uzroci preteranog znojenja stopala

Znojenje je prirodni mehanizam hlađenja tela, a različiti faktori mogu uzrokovati znojenje stopala, kao što su:

telesna aktivnost

visoke temperature

emocionalni stres

uske cipele

dugotrajno stajanje

Preterano znojenje, u medicini poznato kao hiperhidroza, pogađa mnoge ljude. Primarna hiperhidroza nije povezana s drugim medicinskim stanjima, dok je sekundarna hiperhidroza povezana sa stanjima poput dijabetesa, hipertireoze i menopauze ili može biti nuspojava lekova.

stopala

Shutterstock

 

 

Moguće komplikacije nelečenih znojnih stopala

Nelečena znojna stopala mogu dovesti do:

bakterijske infekcije

atletskog stopala

rupičaste keratolize

Studija u American Journal of Managed Care je otkrila da ljudi sa hiperhidrozom imaju 30 % veći rizik od kožnih infekcija.

Proizvodi koji pomažu

Aniperspiranti koji sadrže aluminijumsku so sprečavaju znojenje i laki su, neinvazivni tretman. Aerosol antiperspiranti i maramice učinkoviti su za znojna stopala.

Čarape

Odlučite se za čarape koje upijaju vlagu od sintetičkih vlakana, poput poliestera ili najlona ili meke vune koja ima prirodna antibakterijska svojstva. Izbegavajte čarape od 100 % pamuka, koje upijaju vlagu, a da je ne odvode.

Cipele

Prozračne cipele pomažu u smanjenju znojenja stopala. Postave za stopala mogu upiti višak znoja i prikriti neprijatne mirise. Redovno menjajte cipele kako bi se osušile i razmislite o upotrebi pudera za stopala za suvoću i kontrolu neprijatnih mirisa.

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading