Paradajz je bogat hranljivim materijama, a njihova korist je još veća kada se paradajz kuva. Kuvanje pomaže u smanjenju nivoa masti u krvi, bržem oporavku posle vežbanja, zdravijoj koži i smanjenju rizika od raka. U knjizi "Samo jedna stvar", dr Majkl Mozli istražuje ovaj poseban plod i objašnjava zašto ima tako pozitivan uticaj na zdravlje i vitalnost, piše BBC.
Sok od paradajza pomaže u oporavku mišića
Paradajz kao jedno od najpopularnijih voća
Iako je paradajz tehnički voće zbog semena, on je jedan od najpopularnijih plodova na svetu. Ovo je zahvaljujući njegovoj raznovrsnosti i korisnim hranljivim materijama kao što su vitamin C, kalijum, folna kiselina i likopen.
Sok od paradajza i zdravlje srca
Analiza šest studija pokazala je da konzumiranje jedne do jedne i po šolje soka od paradajza dnevno tokom šest nedelja može smanjiti nivo LDL (lipoproteina niske gustine) ili "lošeg holesterola" i povećati nivo HDL (lipoproteina visoke gustine) ili "dobrog holesterola", čime se potencijalno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Kuvanje paradajza poboljšava apsorpciju likopena
Paradajz sadrži moćan antioksidans likopen, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije u telu. Likopen je efikasniji kada se paradajz kuva, jer toplota razbija ćelijske zidove i čini likopen lakše dostupnim.
— To znači da sos od paradajza od svežeg ili konzervisanog paradajza, pa čak i kečap, može da obezbedi više likopena od svežeg paradajza — kaže Majkl Mozli.
Dodavanje maslinovog ulja prilikom kuvanja paradajza povećava apsorpciju likopena.
Likopen i prevencija raka prostate
Neki eksperimenti su ispitivali efekte paradajz sosa i paste na rak prostate, koji je u zapadnom svetu jedan od najvećih uzroka smrti kod muškaraca. Profesor Ričard van Brimen sa Državnog univerziteta Oregon primetio je potencijal likopena nakon što je analizirao određene studije. On je utvrdio da muškarci koji su konzumirali najviše likopena, u obliku paradajz sosa, paste i svežeg paradajza, nisu ravijali često rak prostate. U eksperimentima profesora van Brimana, muškarci koji su tri nedelje jeli testeninu sa paradajz sosom pokazali su povećane nivoe likopena u krvi i prostati, kao i smanjen oksidativni stres.
— Likopen može pomoći u sprečavanju tog početnog oštećenja DNK — kaže profesor van Brimen.
Likopen i zdravlje kože
Likopen može doneti koristi ne samo unutrašnjem zdravlju, već i koži. Studije su pokazale da su učesnici koji su jeli paradajz pastu sa maslinovim uljem tokom nekoliko meseci imali značajne koristi, kao što je smanjenje opekotina od sunca za 40% i povećanje nivoa pro-kolagena, molekula koji pomaže da koža izgleda mlađe.
Bezbednost i preporučena količina likopena
Bonus video: