Najznačajnije za masnu jetru, a održavaju krvni pritisak i holesterol: 8 namirnica koje su dobri saveznici protiv stetoze

Nedeljko Tišanović Vesti 12.07.2024 09:27 0

Da li ste znali da ishrana igra značajnu ulogu u zaštiti naše jetre i osiguravanju njenog blagostanja. Hrana koju jedemo igra važnu ulogu u održavanju funkcija jetre.

Jetra

Shutterstock

Ukoliko imate masnu jetru možete jesti mnogo voća, koje je prepuno antioksidansa i vitamina. Ovo voće pomaže u smanjenju upale i unapređenju pravilne funkcije jetre.

Šta je masna jetra? Masna jetra je stanje u kome se višak masti nakuplja u jetri. Zdrava jetra sadrži malu količinu masti. Bolest masne jetre nastaje kada sadržaj masti u vašoj jetri prelazi 5% njene težine. Ljudi koji imaju prekomernu težinu ili gojaznost imaju veću verovatnoću da razviju bolest masne jetre. Stoga, uravnotežena ishrana, gubitak težine i vežbanje mogu pomoći.


Ovih 8 voćkica odlični su za borbu sa masnom jetrom:

1. Grejpfrut

Shutterstock

Shutterstock

 

 

Prema studiji objavljenoj u National Library of Medicine, grejpfrut pojačava antioksidante kao što su naringin i naringenin, jedinjenja koja su poznata po svojoj sposobnosti da se bore protiv upale i štite jetru od bakterija. U stvari, grejpfrut takođe pomaže u popravljanju oštećenja jetre uzrokovanih masnom jetrom.


2. Jabuke
žena

Shutterstock

 

 

Jedna jabuka dnevno bi zaista mogla da spreči probleme sa jetrom. Jabuke su bogate rastvorljivim vlaknima, komponentom za koju se zna da pomaže u smanjenju masti u jetri i olakšava procese detoksikacije. Takođe je poznato da jabuke podstiču varenje i opšte blagostanje. Jabuke pomažu u smanjenju taloženja masti zbog polifenola prisutnih u njima, navodi se u ovoj studiji, objavljenoj u časopisu Animals.

3. Avokado

Shutterstock

Shutterstock

 

 

Avokado je jedno od najvažnijih voća za zdravu jetru, jer obiluje zdravim mastima. Ove masti deluju kao štit, štiteći jetru od potencijalnog oštećenja. Uključivanje avokada u vašu ishranu takođe može biti odlično za zdravlje srca i može sprečiti osteoporozu. Studija, objavljena u Frontiers in Pharmacologi, navodi da ulje avokada ublažava masnu bolest jetre.

4. Bobice

Shutterstock

Shutterstock

 

 

Jagode, maline i kupine su opterećene antioksidansima, koji aktivno doprinose održavanju zdravlja jetre. Njihova redovna konzumacija može pomoći u održavanju krvnog pritiska i holesterola uz smanjenje oksidativnog stresa. Ostale bobice koje su dobre za jetru su dud, borovnica, brusnica, grožđe.

5. Papaja

Shutterstock

Shutterstock

 

 

Papaja, obogaćena vitaminima i enzimima, dobra je za srce, varenje i imuni sistem. Pomažući u varenju, papaja smanjuje opterećenje jetre i predstavlja voće za detoksikaciju jetre, omogućavajući joj da funkcioniše efikasnije. Ovo tropsko voće može se uživati na mnogo načina, kao što su salate i smutiji. Studija, objavljena u World Journal of Hepatologi, navodi da papaja pomaže u poboljšanju bolesti masne jetre. Studija je sprovedena među gojaznim pacovima.


6. Borovnice

povrće

Shutterstock

 

 

Borovnice, se prepune antioksidanata. Ovi antioksidansi igraju ključnu ulogu u smanjenju upale i oksidativnog stresa u jetri. U stvari, studija iz 2019. objavljena u PubMed Central otkrila je da su borovnice povezane sa smanjenom fibrozom jetre i nižom stopom povećanja težine jetre. Ublažavajući ove faktore, borovnice doprinose opštem blagostanju jetre.


7. Kivi
kivi

Shutterstock

 

 

Kivi bogat hranljivim materijama ne samo da jača imuni sistem, već i podržava opšte zdravlje jetre. Njegova jedinstvena kombinacija vitamina i minerala čini ga vrednim dodatkom ishrani koja vodi računa o jetri. Takođe sadrži moćne antioksidante koji efikasno sprečavaju bolesti masne jetre.

8. Citrusi

Shutterstock

Shutterstock

 

 

Citrusi, kao što su pomorandže, limuni i limete, daju snažnu dozu vitamina C i dobar imunitet. Ovi esencijalni hranljivi sastojci štite vašu jetru i pomažu u procesima detoksikacije jetre. Uključivanje citrusa u vašu ishranu daje snažan podsticaj zdravlju jetre.

 

Komentari (0)
Loading