Zdravlje i dužina života umnogome zavise od onoga šta jedemo, ali i onoga šta ne jedemo! Na to je u intervju za „Njujork tajms“ podsetio Valter Longo, doktor nauka, profesor gerontologije i direktor Instituta za dugovečnost Univerziteta Južna Kalifornija. Otkrio je šta je sve naučio o dugovečnosti, proučavajući svoju domovinu Italiju iistakao 3 važna pravila.
1. Izbegavajte ovih 5 namirnica
Italijani su dugovečni ljudi, a jedan od glavnih razloga za to je ishrana. Konkretno, originalna mediteranska ishrana koja je u današnje vreme zapostavljena. Stručnjak za dugovečnost posebno je zabrinut zbog ishrane dece, napominjući da se mnoga bore s gojaznošću. Napominje da treba izbegavati 5 namirnica: testeninu, picu, proteine, krompir i hleb.
2. Riba i proteini iz povrća
Tajna dužeg i boljeg života je u ishrani baziranoj na biljkama i orašastim plodovima koja je vrlo slična originalnoj mediteranskoj, ali je uglavnom veganska, uz dodatak ribe dva do tri puta nedeljno. Umesto mesa, glavni izvor proteina u ovoj ishrani su pasulj, sočivo, grašak i druge mahunarke. Doktor savetuje povremeni post koji omogućava organizmu da se reši štetnog tereta i da se pomladi bez stvarnog gladovanja.
3. Ne jedite 4 sata pre spavanja
Italijanski stručnjak savetuje da se obroci ograniče na razdoblje od 12 sati tokom dana i da se izbegava konzumiranje bilo kakve hrane tri do četiri sata pre spavanja.
Bonus video: