Doktor osmislio dijetu za dugovečnost: Ako želite da živite 100 godina, pridržavajte se ova 3 pravila

Vesti 18.07.2024 18:43 0

Ishrana je ključna za zdravlje i dugovečnost, pa je jedan lekar napravio dijetu za dug život.

žena

Shutterstock

Zdravlje i dužina života umnogome zavise od onoga šta jedemo, ali i onoga šta ne jedemo! Na to je u intervju za „Njujork tajms“ podsetio Valter Longo, doktor nauka, profesor gerontologije i direktor Instituta za dugovečnost Univerziteta Južna Kalifornija. Otkrio je šta je sve naučio o dugovečnosti, proučavajući svoju domovinu Italiju iistakao 3 važna pravila.

1. Izbegavajte ovih 5 namirnica

Italijani su dugovečni ljudi, a jedan od glavnih razloga za to je ishrana. Konkretno, originalna mediteranska ishrana koja je u današnje vreme zapostavljena. Stručnjak za dugovečnost posebno je zabrinut zbog ishrane dece, napominjući da se mnoga bore s gojaznošću. Napominje da treba izbegavati 5 namirnica: testeninu, picu, proteine, krompir i hleb.

riba

Shutterstock

 

2. Riba i proteini iz povrća

Tajna dužeg i boljeg života je u ishrani baziranoj na biljkama i orašastim plodovima koja je vrlo slična originalnoj mediteranskoj, ali je uglavnom veganska, uz dodatak ribe dva do tri puta nedeljno. Umesto mesa, glavni izvor proteina u ovoj ishrani su pasulj, sočivo, grašak i druge mahunarke. Doktor savetuje povremeni post koji omogućava organizmu da se reši štetnog tereta i da se pomladi bez stvarnog gladovanja.

3. Ne jedite 4 sata pre spavanja

Italijanski stručnjak savetuje da se obroci ograniče na razdoblje od 12 sati tokom dana i da se izbegava konzumiranje bilo kakve hrane tri do četiri sata pre spavanja.

Bonus video:

 

@najzena.rs Da li biste radije u šumi sreli medveda ili nepoznatog muškarca? #najzena #zena #foryou #fyp #viralvideo #fypシ゚ #viraltiktok ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading