Najčešće se pojavljuje kod žena — razara jedan organ: Lekar upozorava na podmuklu bolest koja ne daje simptome

Nedeljko Tišanović Vesti 18.07.2024 13:10 0

Problem koji može da nastane jeste taj što se uglavnom javlja bez simtoma i teško ju je otkriti.

Shutterstock

Shutterstock

Hašimoto sindrom ili stručno Hashimoto tiroiditis je podmukla bolest, koja se uglavnom javlja bez simptoma. Ova bolest najviše utiče na rad štitne žlezde i smanjuje njene funkcije. Hašimoto sindrom ne poznaje godine i pol, te može pogiditi bilo koju osobu, ali najčešće se pojavljuje kod sredovečnih žena.

Hashimoto tiroiditis, kako ističe profesor doktor Miloš Žarković internista endokrinolog i načelnik Odeljenja za bolesti štitne žlezde na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), jeste najčešća hronična bolest. 

Doktor

Shutterstock

 

 

Hašimoto spada u najčešće autoimune bolesti kod ljudi

Kao i ostale autoimune bolesti, Hashimto tiroiditis je češći kod žena. Prisustvo antitela, koja su uzrok i marker ove bolesti raste sa starenjem. Kod žena mlađih od 20 godina manje od 10 odsto ima prisustna antitela, dok se kod žena preko 70 godina u 30 odsto nalaze ova antitela u krvi. Hashimoto tireoiditis je najčešći uzrok hipotireoze u razvijenom svetu. Učestalost hipotireoze takođe raste sa starenjem - kazao je za "Blic zdravlje" prof. dr Miloš Žarković.

Kako navodi, uzrok ove bolesti nije poznat, ali se vezuje dejtvo genetike i spoljnih faktora. 

Postoji više faktora koji povećavaju rizik nastanka hashimoto tiroiditis. Na prvom mestu je genetika. Hashimoto tireoditis nije nasledna bolest, mada postoji nasledna sklonost ka razvijanju ove bolesti. Kod monozigonih blizanaca, a to su osobe čija je genetika identična, ukoliko jedan blizanac oboli od Hashimoti thyroiditisa, rizik za nastanak ove bolesti kod drugog blizanca je 11.5 puta veći — navodi prof. dr Žarković i dodaje:

Kod dizigotnih blizanaca, koji imaju različitu genetiku, kad jedan blizanac oboli rizik za nastanak ove bolesti kod drugog blizanca je 4 puta veći. Na ovakvom genetskom terenu virusne infekcije otpočinju imuni odgovor koji dovodi po pojave antitela i razaranja štitne žlezde.

stitna zlezda

Shutterstock

 

 

Simptomi 

Ono šta je specifično jeste da je hašimoto bezbolan i da se obično javlja bez simptoma

— Ponekad može da se pojavi uvećanje štitaste žlezde (guša). Ukoliko Hashimoto dovede do poremećaja rada štitne žlezde, pojavljuju se simptomi hipo ili hipertireoze (pojačan rad štitne žlezde) — ističe prof. dr Žarković.

  • Umor i pospanost i/ili slabost
  • Netolerancija na hladno
  • Slaba koncentracija ili poteškoće u razmišljanju
  • Depresija
  • Povećanje telesne težine
  • Uvećanje na vratu ili prisutnost gušavosti
  • Abnormalne menstrualne periode
  • Zatvor
  • Bol u mišićima
  • Gubitak kose
  • Suva koža
  • Lomljivi nokti
  • Oticanje lica

Kako naglašava prof. dr Žarković dijagnoza se obično otkriva slučajno, najčešće se otkriva tokom ultrazvuka štitne žlezde.

Na ultrazvučnom pregledu štitasta žlezda ima karakterističan izgled, te je lako postaviti dijagnozu. Da bi se postavila dijagnoza Hashimoto tireoditisa potrebno je odrediti antitela koja su udružena sa ovom bolesti — kaže prof. dr Žarković.

Ne može se izlečiti

Nažalost, Hashimoto tiroiditis je hronična bolest koja ne može da se izleči, kaže profesor Žarković, ali dodaje da tok bolesti može da se uspori uzimanjem preparata selena.

Tok Hashimot tiroiditisa je nepredvidiv. Neke osobe ga imaju tokom celog života i nikada nemaju posledice. Međutim, ova bolest najčešće dovodi do razaranja štitne žlezde i prekida njene funkcije, do hipotireoze. Tada je neophodna nadoknada tiroidnih hormona — zaključuje za prof. dr Miloš Žarković.

 

Bonus video: 

 

 

Komentari (0)
Loading