Muž Serene Vilijams teško bolestan: 10 skrivenih simptoma bolesti koju prenosi opasna bakterija, a ima je na svakom koraku

Nedeljko Tišanović Vesti 17.07.2024 11:03 0

Dugo vremena je proveo na ispitivanjima dok nisu otkrili šta je u pitanju.

Muž Serene Vilijams teško bolestan: 10 skrivenih simptoma bolesti koju prenosi opasna bakterija, a ima je na svakom koraku

Printscreen/Instagram/serenawilliams

Suosnivač Reddit-a Aleksis Ohanijan i suprug teniserke Serene Vilijams, nakon što je prošao kroz brojne medicinske preglede, lekari su mu dijagnostifikovali lajmsku bolest. 

Čudno. Nema simptoma, srećom, ali lečitću je — otkrio je na svom X-u, a kako prenosi Daily Mail ova bolest već poznata u njegovom porodičnom stablu. 

Moja voljena osoba bolovala je pre nekoliko godina, pokazala se gomila simptoma, ali nisu znali što je dok ga nisu testirali na ovo i pronašli o čemu je reč pa su je uspešno lečili — objasnio je suosnivač Reddita.

 

 

Inače, lajmska je bolest uzrokovana borelijom, bakterijom koju nosi krpelj pa se ljudi obično zaraze njegovim ugrizom.

 

 

Bolest se može lečiti, a ako je reč o ranijoj fazi, od 10 do 14 dana uz antibiotike može doći do potpunog oporavka. O

Osim Ohanijana, borbu s lajmskom bolesti vodili su i bivši model Jolanda Hadid, model Bela Hadid, pevač Džastin Biber i drugi.. 

infekcije najčešće dolazi kada krpelj provede više od 36 sati na koži čoveka.

Polovina osoba koje se jave sa simptomima lajmske bolesti nikada ne vidi krpelja, iz razloga što postoje tri razvojna oblika krpelja (larva, nimfa i adult) od koji su prva dva oblika veoma malih dimenzija i osobe ih neprimetno skinu sa kože — navode iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" za Telegraf.rs.

Objašnjavaju da postoje tri faze bolesti:

  • rana lokalizovana, u vidu crvenila koje se širi, uz pojavu simptоmа sličnih gripu (glаvоbоljа, grоznicа, mаlаksаlоst, bоlоvi u zglоbоvimа)
  • rana diseminovana, u kojoj dolazi do širenja bolesti, kada se mogu javiti meningitis, paraliza lica, lajm karditis (upala srčanog mišića)
  • kasna diseminovana, kada se javljaju kasna neuroborelioza (bolest centralnog i perifernog nervnog sistema) i lajm artritis (upala zglobova)

Prva faza traje mesec dana, druga se razvija do trećeg meseca, a treća faza dolazi nakon tri meseca od uboda zaraženog krpelja.

 

 

Komentari (0)
Loading