Napredak u medicini: Novo otkriće bi moglo da pomogne u pronalasku tretmana za rak pankreasa, bazira se na ovoj stvari

Vesti 16.07.2024 10:08 0

Rak pankreasa se često dijagnostikuje u uznapredovaloj fazi kada mogućnosti lečenja postanu ograničene, pri čemu više od polovine pacijenata umire u roku od tri meseca od dijagnoze

pankreas

Shutterstock

Postoji nada za nove tretmane za rak pankreasa nakon što su istraživači otkrili da se širenju bolesti pomaže isključivanje molekula u ključnim genima.

Naučnici su došli do ključnog otkrića DNK koje bi moglo pomoći u lečenju jednog od najsmrtonosnijih karcinoma. Tim istraživača iz Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država otkrio je da je rak pankreasa u stanju da „isključi” molekule u jednom od najvažnijih gena u telu, čime pomaže da bolest napreduje i brzo se širi, piše Gardijan.

Rak pankreasa je dvanaesti najčešći rak u svetu, svake godine više od pola miliona ljudi dobije ovu dijagnozu. Ima najgore stope preživljavanja od svih najčešćih oblika raka. Smrtonosna priroda raka pankreasa godinama je zbunjivala stručnjake, ali ovo otkriće moglo bi pomoći u potrazi za tretmanom koji bi mogao da iskorijeni bolest.

„Nadajmo se da će ovaj rad, koji je pružio nova razumevanja i uvid u to kako se rak ponaša, pomoći da se otvori put za potencijalne nove tretmane u budućnosti“, rekla je dr Marija Hatziapostolu iz Centra za istraživanje raka Džon van Gist Univerziteta Notingem. „Rak pankreasa ima najnižu stopu preživljavanja od svih 20 uobičajenih karcinoma. Stope preživljavanja pacijenata dužih od pet godina su se minimalno poboljšale u poslednjih nekoliko godina i zato je izuzetno važno da pronađemo nove načine da bolje razumemo ovu bolest, kako se širi i zašto je toliko agresivna“, dodala je ona.

naučnici

Shutterstock

 

Rak pankreasa se često dijagnostikuje u uznapredovaloj fazi kada mogućnosti lečenja postanu ograničene, pri čemu više od polovine pacijenata umire u roku od tri meseca od dijagnoze. Poznate ličnosti koje su umrle od ove bolesti su Alan Rikman, Džon Hert, Stiv Džobs i Patrik Svejzi. 

Za studiju, objavljenu u časopisu Gastro Hep Advances, istraživači su analizirali uzorke zdravog tkiva, kao i uzorke tkiva raka pankreasa. Otkrili su da rak pankreasa pokreće proces poznat kao metilacija DNK, uzrokujući da se molekuli u inače korisnom genu HNF4A isključuju, omogućavajući tumorima da rastu izuzetno brzo. Gen HNF4A je kritičan za ljudsko zdravlje jer pomaže mnogim organima u telu da pravilno funkcionišu. Ali istraživači su otkrili da rak pankreasa može kradomice onemogućiti prednosti gena. 

,,Gubitak HNF4A promoviše razvoj i agresivnost raka pankreasa, a sada znamo da je u korelaciji sa lošim preživljavanjem pacijenata", rekao je Hatziapostolou.

U projekat su učestvovali i naučnici sa Univerziteta u Notingemu, Univerziteta Stanford i Univerziteta Kalifornije, kao i medicinskog centra Cedars-Sinai u Los Anđelesu. 

bolnica

Shutterstock

 

„Očajnički su nam potrebne bolje i efikasnije opcije lečenja raka pankreasa. Većina karcinoma pankreasa dijagnostikuje se u kasnoj fazi, a 80% se otkrije tek nakon što se bolest proširi, a više operacija ne dolazi u obzir“, rekao je dr. Kris Mekdonald, šef istraživanja za rak pankreasa u Velikoj Britaniji, koji je finansirao studiju. 

Ovo se ogleda u niskoj stopi preživljavanja – više od polovine pacijenata umire u roku od tri meseca od postavljanja dijagnoze. Poboljšanje fundamentalnog razumevanja onoga što uzrokuje da rak pankreasa raste i širi se tako brzo je od vitalnog značaja za pravljenje preko potrebnih otkrića. 

„Ovaj projekat nam daje nove informacije o tome kako rak pankreasa može potisnuti određene molekule kako bi mu pomogao da se agresivno širi po celom telu, što bi zauzvrat moglo dovesti do razvoja efikasnijih opcija lečenja u budućnosti“, rekao je Makdonald. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading