Od male ciste do opake bolesti: Novinarka Nina Kolundžija otkrila kako je pobedila rak pankreasa

Slobodanka Ćorić Vesti 20.11.2023 10:07 0

Na početku svoje priče o bolesti, Nina kaže da se sada oseća dobro ali da i pre nego što je otkrila bolest nije imala nikakve simptome i da je išla na redovne sistematske preglede

nina kolundžija

Printscreen/RTS

Rak pankreasa nalazi se na četvrtom mestu uzročnika od malignih bolesti i predviđanja su da će do 2030. godine biti na drugom mestu ove liste. Sa njim se suočila i novinarka Nina Kolundžija koja je u "RTS ordinaciji" govorila kako je otkrila da boluje od ove opake bolesti, koji su bili simptomi i kako je teklo lečenje.

Na početku svoje priče o bolesti, Nina kaže da se sada oseća dobro ali da i pre nego što je otkrila bolest nije imala nikakve simptome i da je išla na redovne sistematske preglede. Prilikom jednog od tih pregleda su lekari ustanovili da ima polip u žučnoj kesi koji je trebalo pratiti i ukoliko bi došlo do povećanja, jedino rešenje bi bilo vađenje žučne kese.

Otkrivanje raka pankreasa

Na tom pregledu su joj ultrazvukom otkrili da ima neku cističnu promenu na pankreasu. Pošto ultrazvuk nije mogao da pokaže o kakvoj se promeni radi, poslali su je na magnetnu rezonancu, gde se i dalje nije videlo da li je u pitanju neka pseudocista ili je benigni tumor. Posle toga je išla na endoskopiju, koja je pokazala da nema malignih ćelija, odnosno da je u pitanju benigni tumor.

"Sve to se dešava na početku one korone, ne mogu da kažem usred, nego na početku kada je bilo najgore i kada smo svi bili u neviđenoj panici i svi anesteziolozi raspoloživi su uglavnom bili po kovid bolnicama, a ja nisam bila hitan slučaj, bez obzira što taj tumor koji sam ja imala ima tendenciju da postane maligni, u tom trenutku nisam bila hitan slučaj i onda kreće čekanje", otkrila je Nina Kolundžija i dodala da u početku nije mislila da cista na pankreasu može da dovede do nečeg ozbiljnog kao što je tumor pankreasa.

Kada je saznala da ima tumor, Nina se trudila da ljudi oko nje ne osete šta se dešava, a ni sama nije znala koliko će sve biti teško.

„Nije mi padalo na pamet, nisam ništa znala o tome, nisam znala da ću da imam drenove sa obe strane stomaka, da će biti toliki ožiljak. Prva četiri dana nisam ništa jela, što je najveći fazon, ni ne osetiš glad, to je najstrašnije od svega”, objasnila je Nina i dodala da je imala jake bolove i da kad se sve završilo da je sela na klupu i da se sita isplakala.

„Mene je operisao prof. dr Nikica Grubor i zahvaljujući njemu ja mislim da sam sve to malo lakše prošla nego što bih inače. Ja nekako mislim, pogotovo sad posle svega što sam prošla, da kad sednete sa nekim doktorom i taj prvi razgovor koji obavite, da nekako steknete poverenje u tog nekog ili ne steknete. Ja sam u njega stekla poverenje posle dve rečenice. Bukvalno, na svako moje pitanje on je imao odgovor i to normalan odgovor.”, prisetila se Nina i dodala da joj je doktor rekao da taj tumor ne može toliko brzo da poraste. Imala je i psihičke krize, pogotovo kad vidi svoje dete i u glavi je stvarala razne scenarije i to one najgore.

U glavi je stvarala razne scenarije i to one najgore

Nina je dodala da joj je doktor rekao da taj tumor ne može toliko brzo da poraste. Imala je i psihičke krize, pogotovo kad vidi svoje dete i u glavi je stvarala razne scenarije i to one najgore. Međutim, nije se plašila operacije. Na pitanje o tome kako je podnela operaciju i koliki joj je rez na stomaku, odgovorila je da ima veliki rez, oko 20 centimetara, i da ga ponosno nosi jer joj je to podsetnik koliko je bila hrabra. Kako kaže, nikada u životu nije zapalila cigaretu, pila alkohol, koji kažu da inače, obično kada je reč o tumoru pankreasa, da li benigni ili maligni, utiče na to.

Terapija

„Bila je antibiotska terapija, koja je klasična i mora da ide posle svake intervencije. Sve ostalo nije bilo. Čekalo se na histopatologiju, ja mislim, otprilike, dve do tri nedelje nakon same operacije i zanimljiva stvar je da veći deo tog boravka u bolnici, a bila sam nekih sedamnaest dana, znači dve nedelje nakon operacije, ja nisam nešto razmišljala, profesor Grubor mi je rekao, kad me je operisao, ovo je 100% benigno, neću da razmišljam da je drugačije”, prisetila se Nina i dodala da je poslednji dan, dva mnogo razmišljala kad će histopatologija i to joj nije dalo mira i kad je stigao histopatološki nalaz, videlo se da je benigno i da je izvađeno sve što je trebalo da bude izvađeno.

Novinarka je za kraj otkrila važnu lekciju, a to je da nikada ne odlaže sistematske preglede. Pod broj dva, da se trudi da se što manje nervira i da ne radi stvari koje joj se ne rade u datm trenutku, jednostavno da voli i poštuje sebe.

Komentari (0)
Loading