Velika doza vitamina C dovodi do oštećenja srca, jetre, pankreasa, štitne žlezde: Evo koja doza je dozvoljena

Slobodanka Ćorić Vesti 16.07.2024 07:34 0

Velika doza vitamina C dovodi do oštećenja srca, jetre, pankreasa, štitne žlezde! Evo koja doza je dozvoljena

vitamin c

Shutterstock

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, ključan je za mnoge fiziološke funkcije u ljudskom telu, uključujući sintezu kolagena, funkciju imunog sistema i apsorpciju gvožđa. Često se koristi kao dodatak ishrani zbog svojih antioksidativnih svojstava i uverenja o njegovim zdravstvenim koristima. Međutim, prekomerna konzumacija vitamina C može imati neželjene efekte, naročito na srce i pankreas.

Uloga vitamina C u organizmu

Vitamin C je poznat po svojoj ulozi u jačanju imunološkog sistema i njegovoj antioksidativnoj zaštiti. Ovaj vitamin pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala, čime smanjuje oksidativni stres i može doprineti prevenciji hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i dijabetesa (Carr & Maggini, 2017). Ipak, kao i kod mnogih nutrijenata, ravnoteža je ključna, i prekomerno unošenje može izazvati negativne posledice.

Prekomerna doza vitamina C i srce

Dokazi sugerišu da visoke doze vitamina C mogu imati uticaj na srce. Na primer, istraživanje koje je sprovedeno na modelima životinja pokazalo je da su visok dozama vitamina C mogli izazvati probleme sa funkcijom srca. Povećani nivo askorbinske kiseline u organizmu može dovesti do oksidativnog stresa i oštećenja srčanog mišića, što može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti (Hercberg et al., 2004). Takođe, prekomerna konzumacija može uzrokovati neravnotežu elektrolita i poremećaje u funkciji srca, što je potvrđeno u nekim kliničkim ispitivanjima.

Uticaj na pankreas

Što se tiče pankreasa, visok nivo vitamina C može imati još ozbiljnije posledice. Prekomerna konzumacija vitamina C može uzrokovati oksidativno oštećenje pankreasnih beta ćelija, koje su odgovorne za proizvodnju insulina. Ovo može dovesti do disfunkcije pankreasa i povećanog rizika od dijabetesa. Studije su pokazale da dugotrajna visoka suplementacija vitamina C može povećati rizik od razvoja pankreatitisa, upale pankreasa koja može biti akutna ili hronična (Vollbracht & Zittermann, 2009).

Preporučene doze 

Preporučeni dnevni unos vitamina C za odrasle je oko 75 mg za žene i 90 mg za muškarce, dok je gornja granica bezbedne dnevne doze 2000 mg. Unos iznad ove granice može povećati rizik od neželjenih efekata, uključujući oštećenje srca i pankreasa (National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements, 2021).

Mučnina, kamenac...

Pri dozama od 2.000 miligrama dnevno mogu da se jave dijareja, mučnina, grčevi u stomaku i druge  smetnje zbog osmotskog efekta neapsorbovanog vitamina C u gastrointestinalnom traktu. Vitamin C u visokim dozama ima potencijal da poveća izlučivanje oksalata i mokraćne kiseline, što može da doprinese stvaranju kamena u bubrezima, posebno kod osoba sa bubrežnim poremećajima. Dokaz za rizik od prekomernog unosa vitamina C je stvaranje bubrežnih kamenaca.

 

Komentari (0)
Loading