Šenon Doerti je umrla od raka dojke: Ovo su simptomi koje većina žena ignoriše, a mogu da budu kobni

Vesti 14.07.2024 16:25 0

Poznata glumica je preminula u 53. godini od raka dojke, posle nekoliko godine borbe s ovom bolešću.

rak dojke

Shutterstock

Holivudska zvezda Šenon Doerti umrla je nakon dugogodišnje borbe sa rakom. Šenon se proslavila u serijama „Beverli Hils“ i „Čari“ koje su i kod nas bile veoma popularne. Ona je 2015. uspela da pobedi rak dojke, ali se u februaru 2020. vratio i proširio čak i na mozak.

Najčešći simptomi raka dojke:

- opipljiv čvor u dojci - najčešći simptom i žene to prvo primete, odnosno napipaju

- uvećanje dojke – one počnu da izgledaju asimetrično (oko 20% žena ima prirodno asimetrične dojke, što se smatra normalnim)

- crvenilo i zadebljala koža - nekad koža izgleda kao pomorandžina kora

- uvučena bradavica

- krvavi iscedak iz bradavice.

Mogu da budu uvećani limfni čvorovi u pazušnoj jami, ako je došlo do širenja bolesti. Treba imati na umu da nisu svi uvećani limfni čvorovi zahvaćeni metastazama.

rak dojke

Shutterstock

 

Redovno se pregledajte

Ženama se preporučuju preventivni pregledi dojki jer se rak dojke može otkriti pre nego što se napipa. Treba raditi pregledi dojki od strane lekara, zatim mamografiju, kao i samopregled dojki jednom mesečno. Kada se rak otkrije u ranoj fazi, veća je mogućnost da se izleči.

Samopregled dojki

Radi se tako što stanete ispred ogledala, podignete ruke i posmatrate da li postoji asimetrija u dojkama, koja nije postijala, da li je koža crvena, zadebljala ili na nekom mestu namreškana i da li su uvučene bradavice.

Potom ispipate levu dojku dlanom desne ruke horizontalnim i vertikalnim klizećim pokretima, obraćajući pažnju na to da li ima nekih gruduvica ili čvorova, a pritiskom prstima iza bradavice proverite da li postoji iscedak. Potom isto ponovite sa desnom dojkom i levim dlanom. I isti pregled uradite u ležećem položaju. Ukoliko primetite bilo kakvu promenu, idite kod svog ginekologa na pregled.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading