Ne bacajte novac na beskorisne stvari: Ovi suplementi nam zaista mogu pomoći nakon 50. godine

Slobodanka Ćorić Vesti 14.07.2024 10:34 0

U ovoj fazi života, dodaci ishrani mogu igrati ključnu ulogu u očuvanju vitalnosti i prevenciji raznih bolesti. Međutim, tržište je preplavljeno suplementima, a mnogi od njih obećavaju čuda bez pravih naučnih dokaza

Shutterstock

Shutterstock

Kada navršimo 50 godina, naš organizam počinje da se menja, a pravilna ishrana i dodaci ishrani mogu igrati ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i vitalnosti. Međutim, sa toliko opcija na tržištu, važno je odabrati one suplementi koji su zaista efikasni i korisni. Evo koje su naučno potvrđene opcije koje mogu imati stvarnu korist za vaše zdravlje nakon 50. godine.

1. Vitamin D

Vitamin D je ključan za zdravlje kostiju i imuni sistem. S godinama, sposobnost tela da proizvodi vitamin D iz sunčeve svetlosti opada, što može dovesti do slabijih kostiju i većeg rizika od osteoporoze. Preporučuje se uzimanje dodataka vitamina D, posebno u zimskim mesecima kada je izloženost sunčevoj svetlosti ograničena. Studije su pokazale da adekvatan nivo vitamina D može poboljšati zdravlje kostiju i smanjiti rizik od fraktura.

2. Kalcijum

Kalcijum je neophodan za očuvanje gustine kostiju i prevenciju osteoporoze. Nakon 50. godine, posebno kod žena u menopauzi, potreba za kalcijumom raste zbog smanjenja prirodne gustine kostiju. Dodaci kalcijuma mogu pomoći u održavanju zdravlja kostiju i sprečiti ozbiljne posledice poput osteoporoze. Preporučuje se da se kalcijum uzima u kombinaciji sa vitaminom D kako bi se poboljšala apsorpcija.

3. Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribljem ulju, poznate su po svojim antiinflamatornim svojstvima i sposobnosti da poboljšaju zdravlje srca. One mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, poboljšanju funkcije mozga i očuvanju vida. Redovan unos omega-3 može doprineti opštem zdravlju i dobrobiti, posebno kod starijih osoba.

4. Koenzim Q10 (CoQ10)

Koenzim Q10 je prirodan antioksidant koji se nalazi u svakoj ćeliji tela i igra važnu ulogu u proizvodnji energije. Sa starenjem, nivo CoQ10 opada, što može uticati na nivoe energije i srčanu funkciju. Suplementacija CoQ10 može pomoći u poboljšanju energije, podršci zdravlju srca i smanjenju simptoma hroničnog umora.

5. Probiotici

Probiotici su korisne bakterije koje pomažu u očuvanju zdravlja probavnog sistema. Sa godinama, ravnoteža korisnih bakterija u crevima može se poremetiti, što može dovesti do problema sa varenjem i smanjenog imuniteta. Dodaci probiotika mogu pomoći u očuvanju zdrave crevne flore, poboljšanju varenja i jačanju imunološkog sistema.

Odabir pravih suplemenata može igrati ključnu ulogu u očuvanju zdravlja nakon 50. godine. Ipak, važno je da se konsultujete sa stručnjakom pre nego što započnete bilo kakvu suplementaciju, kako biste osigurali da su dodaci koje uzimate prilagođeni vašim specifičnim potrebama i zdravstvenom stanju. Izbegavajte bacanje novca na proizvode koji nisu naučno podržani i fokusirajte se na one koji su pokazali stvarne koristi za starije osobe.

Komentari (0)
Loading