Šta je sindrom ukočene osobe koji je dijagnostikovan slavnoj pevačici: Ovo su simptomi koji su zadesili Selin Dion

Nedeljko Tišanović Vesti 09.07.2024 08:01 0

Njena bolest utiče na sva polja njenog života...

Shutterstock

Shutterstock

Slavnoj pevačivi Selin Dion je dijagnostikovana retka bolest pod nazivom "Sindrom ukočene osobe".

Pevačica je sve objavila svoju dijagnozu u objavi na Instagramu, rekavši da ju je njeno stanje navelo da odloži tada predstojeću turneju po Evropi. Kasnije je turneju u potpunosti otkazala.

Pevačica se već neko vreme suočava sa zdravstvenim problemima i grčevima, što je uticalo na njene glasne žice i sposobnost da nastupa.

Nisam ranije bila spremana da kažem bilo šta, ali sada jesam. Dugo se nosim sa zdravstvenim problemima i bilo mi je veoma teško da se suočim sa ovim izazovima i da pričam o svemu kroz šta sam prolazila — rekla je ona u objavi.


Nažalost, ovi grčevi utiču na svaki aspekt mog svakodnevnog života, ponekad izazivaju poteškoće kada hodam i ne dozvoljavaju mi da koristim glasne žice da pevam na način na koji sam navikla — rekla je ona.

Selin

Jackie Brown / SplashNews.com / Splash / Profimedia

 

 


Sindrom ukočene osobe može izazvati bolne simptome kao što su grčevi mišića. Sindrom ukočene osobe je retka i slabo istražena bolest koja "napada" mozak, prourokujući da se mišići nekontrolisano ukoče.

Ljudi sa ovom bolešću često doživljavaju ukočenost trupa i udova i grčeve mišića, kao i depresiju i anksioznost. Grčevi se mogu pojaviti nasumično ili biti izazvani zvucima, svetlom, dodirom ili emocionalnim stresom.

Snaga grčeva može varirati od toga da se osoba spotakne i padne, ili čak da se celo telo osobe ukoči kao statua. Mišići se mogu toliko napeti da im kosti iskaču iz zglobova.

Ne postoji lek za sindrom ukočene osobe, ali se njime može upravljati upotrebom specifičnih injekcija antitela, lekova protiv anksioznosti i mišićnih relaksansa.

Bolest je koja napreduje tokom vremena i ako se ne leči, može postati iscrpljujuća.

 


 

 

Komentari (0)
Loading