Nutricionista otkriva: Ove 2 namirnice su štetne za creva, a popularne su i svi misle da su zdrave

Vesti 08.07.2024 16:55 0

Pravilna ishrana je važna za zdrav stomak, ali neke namirnice mogu da izazovu probleme.

stomak

Shutterstock

Neke namirnice doprinose zdravlju creva, dok druge mogu naštetiti varenju uzrokujući nadutost stomaka, problem sa varenjem i upale. Takva hrana koja šteti zdravlju creva takođe usporava metabolizam i time urokuje gojenje. Američki dijetolog i nutricionista Ebi Grim izdvojila je 2 namirnice za koje svi misle da su zdrave, a one su štetne za creva.

Žitarice s veštačkim zaslađivačima

Veštački zaslađivači, koji se često dodaju hrani radi poboljšanja ukusa, mogu poremetiti ravnotežu crevnih bakterija i naštetiti zdravlju creva. Osim toga, nutricionista sugeriše da konzumiranje veštačkih zaslađivača može ometati prirodnu regulaciju apetita u telu i potencijalno doprineti povećanom unosu kalorija, a time i gojenju.

"Ne samo da su žitarice često siromašne vlaknima, imaju malo hranljivih materija, već često sadrže šećer, šećerni alkohol i veštačke zaslađivače koji mogu poremetiti rad creva. Šećerni alkoholi mogu uzrokovati nadutost i grčeve u želucu i poremetiti sastav dobrih i loših bakterija u crevima“, kaže dijetolog.

Voćni jogurti

Jogurti koji sadrže šećer mogu imati štetno dejstvo na creva, jer izazivaju nadutost i problem sa varenjem. Prekomerni unos šećera može poremetiti ravnotežu crevnih bakterija i dovesti do upale.

"Mnogi jogurti imaju previše dodatog šećera, što premašuje preporučeni dnevni unos. Višak šećera podstiče rast štetnih crevnih bakterija, što dovodi do upala, nadutosti i problema s varenjem. Određeni jogurti sadrže veštačke zaslađivače, za koje studije pokazuju da bi potencijalno mogli poremetiti sastav crevne mikroflore i tako doprineti debljanju", ističe doktorka.

Komentari (0)
Loading