Nije samo šargarepa dobra za vid: Doktori naveli namirnice koje takođe pospešuju zdravlje očiju, a evo koje sastojke sadrže

Tatjana Badarević Vesti 30.06.2024 13:03 0

Još od detinjstva znamo da je šargarepa odlična za vid, međutim postoje i druge namirnice koje će svojim sastojcima doprineti boljem zdravlju očiju.

oči

Shutterstock

 

Svih pet čula, vid, sluh, dodir, miris i ukus, važni su za povezivanje sa svetom oko nas. Međutim, istraživanja pokazuju da šira javnost doživljava vid kao najcenjenije čulo, a lako je razumeti zašto. Za ljude koji vide, većina naših prvih utisaka i načina na koji opažamo okolinu povezana je s vidom. Vid takođe igra ključnu ulogu u učenju, a procenjuje se da se 80 posto učenja odvija gledanjem, piše RealSimple.

Ishrana i zdravlje očiju

Ako ste na pregledu vida uvek dobro prolazili, možda ste među onima koji će zdravlje očiju uzeti zdravo za gotovo. Genetika igra veliku ulogu u zdravlju vida, no istraživanja pokazuju da je starost najčešći faktor koji utiče na pojavu bolesti oka. Iako ne možete usporiti vreme, možete promeniti stil života. Neki od najboljih načina da očuvate svoje oči zdravima, prema klinici Klivlend, uključuju zakazivanje redovnih očnih pregleda, nošenje sunčanih naočara i konzumaciju zdrave hrane koja je dobra za oči.

oko

Shutterstock

 

 

- Iako ljudi možda ne shvataju, hrana koju jedete može uticati na zdravlje očiju i, naravno, na sveukupno zdravlje. Dobro uravnotežena ishrana može pomoći u borbi protiv očnih stanja i bolesti kao što su makularna degeneracija povezana sa starenjem, katarakta i suve oči - kaže Roksana Ehsani, registrovana dijetetičarka iz Majamija.

Hrana za oči

Skoro sve esencijalne hranljive materije na neki su način dobre za zdravlje, ali neke posebno deluju na oči i vid. Stručnjaci preporučuju da jedemo raznoliku hranu bogatu hranljivim materijama, no pojedine namirnice posebno su dobre za vid.

Američka optometrijska zadruga (AOA) i Američka akademija za oftalmologiju (AAO) preporučuju sledeće ključne hranljive materije za zdravlje očiju:

Lutein i zeaksantin: antioksidansi koji se primarno nalaze u tamnom lisnatom zelenom povrću i mogu smanjiti rizik od katarakte i drugih hroničnih očnih bolesti.

Vitamin C: antioksidans koji se nalazi u puno voća (i povrća!) koji može usporiti napredovanje makularne degeneracije povezane sa starenjem i gubitka vidne oštrine.

vitamin c

Shutterstock

 

 

Vitamin E: antioksidans koji se nalazi u biljnim uljima, orašastim plodovima i povrću poput slatkog krompira koji štiti zdravo tkivo oka od oštećenja slobodnih radikala

Cink: esencijalni mineral koji se nalazi u plodovima mora i orašastim plodovima koji može zaštititi od oštećenja vida i katarakte

Omega-3 masne kiseline: esencijalne masne kiseline takođe se nalaze u masnoj ribi, orašastim plodovima i semenkama koje su takođe ključne za zdrave oči i podržavaju razvoj vida i suznih žlezda.

Antioksidansi su ključni

Šta je zajedničko ovim nutrijentima? Osim omega-3 masnih kiselina, svi su oni antioksidansi ili imaju antioksidativna svojstva. A prema dijetetičarima, antioksidansi su najbolje hranljive materije za zdravlje očiju.

- Oči su osetljive na oksidativni stres. Oksidativni stres može uzrokovati očne bolesti, pa antioksidansi mogu pomoći u zaštiti zdravlja očiju i smanjiti rizik od bolesti poput glaukoma i dijabetičke retinopatije - kaže Kim Kalp, dijetetičarka u San Francisku.

Namirnice za bolji vid

Losos

Obično povezane sa zdravljem mozga, omega-3 masne kiseline poznate kao dokozaheksaenska kiselina (DHA) i eikosapentaenska kiselina (EPA) takođe su vitalne za zdravlje očiju – a losos ih je pun.

- Masne ribe bogate su DHA i EPA, za koje se pokazalo da imaju dobar učinak na zdravlje očiju već u materici. Tokom fetalnog razvoja i u prvih nekoliko dana života, oči postaju obogaćene omega-3 masnim kiselinama, posebno DHA - objašnjava Ehsani.

losos

Shutterstock

 

 

Brokoli

Brojne su zdravstvene dobrobiti brokolija, uključujući sposobnost zaštite zdravlja očiju. Za početak, istraživanja su dokazala da obiluje vitaminom C, antioksidansom koji smanjuje oksidativni stres u očima i pomaže u sprečavanju katarakte. Porcija brokolija sadrži 81,2 miligrama (mg) vitamina C, što je oko 90 posto dnevne vrednosti za muškarce i više od 100 posto za žene. Brokoli je takođe dobar izvor vitamina A. Njeno bogatstvo antioksidansa može pomoći u sprečavanju degeneracije makule povezane sa starenjem.

brokoli

Shutterstock

 

 

Slatki krompir

Šargarepa već dugo drži titulu najbolje hrane za zdravlje očiju. To je zato što je šargarepa bogata beta-karotenom, pigmentom koji narandžastom povrću daje živu nijansu. Šargarepa je svakako bogata beta-karotenom, ali slatki krompir zapravo sadrži više ovog korisnog pigmenta. Porcija kuvane mrkve sadrži 8,3 mg beta-karotena, dok ista porcija pečenog slatkog krompira sadrži 11,5 mg tog nutrijenta.

prženje krompira

Shutterstock

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading