Da li ste čuli za letnju depresiju? Evo kako izaći iz nje, koji su simptomi i u kojim slučajevima je potrebno obratiti se lekaru

Tatjana Badarević Vesti 03.07.2024 15:23 0

Leto je uglavno zabavno i opuštajuće godišnje doba, međutim ne i za one ljude koji pate od letnje depresije.

zli ljudi

Shutterstock

 

Leto je sezona velikih vrućina i školskih praznika, gde vas vaša deca neprestano podsećaju na svoju dosadu. Nije li leto zamišljeno da bude zabavno i opuštajuće? Ne ako patite od letnje depresije.

Evo šta treba da znate o letnjoj depresiji i kako da se nosite sa njom, navodi Webmed.

Razumevanje letnje depresije

Sezonski afektivni poremećaj (SAD) obično se javlja zimi, ali oko 10 % obolelih od SAD-a doživljava ga leti. To je češće u ekvatorijalnim zemljama poput Indije. Simptomi uključuju gubitak apetita, probleme sa spavanjem, gubitak težine i teskobu.

Poremećeni rasporedi

Pouzdane rutine mogu pomoći u upravljanju depresijom, ali leto remeti te rutine. Dok je škola već gotova, roditelji moraju da zabavljaju decu, a praznici mogu uticati na posao, spavanje i navike u ishrani.

deca

Shutterstock

 

 

Problemi sa izgledom tela

Vruće vreme i minimalna odeća mogu uzrokovati to da ljudi postanu svesniji izgleda svog tela, što dovodi do društvenog povlačenja ako imate lošu sliku o sebi.

kupanje

Shutterstock

 

 

Finansijske brige

Leto može biti skupo zbog godišnjih odmora i troškova čuvanja dece, što samim tim pogoršava finansijski stres.

Vrućina

Dok neki vole vrućinu, drugi ne mogu da je podnesu, što dovodi do zatvaranja u zatvorenom prostoru i nezdravih navika, a sve to može pogoršati depresiju.

Saveti za suočavanje sa letnjom depresijom

Potražite pomoć

Ako se osećate depresivno, potražite pomoć terapeuta ili lekara.

Planirajte unapred

Budući da je letnja depresija predvidljiva, planirajte unapred. Razmislite o tome kako upravljati stresom, poput organizovanja letnjih aktivnosti za decu ili planiranja radnih pauza.

Održavajte san

Pobrinite se da spavate dovoljno uprkos letnjim aktivnostima, jer nedostatak sna može izazvati depresiju.

žena

Uladzislau Salikau / Panthermedia / Profimedia

 

 

Redovno vežbajte

Ostanite aktivni, čak i ako je vruće. Vežbajte u hladnijim delovima dana ili u zatvorenom prostoru kako biste lakše kontrolisali depresiju.

Umerena dijeta i fitnes

Izbegavajte ekstremne režime dijete ili vežbanja. Razumna ishrana i umerena fizička aktivnost održiviji su i manje je verovatno da će izazvati stres.

Vežbanje

Shutterstock

 

 

Razmislite o uzrocima

Ako se letnja depresija ponavlja, razmislite da li je povezana s prošlim traumatičnim događajima. Rešavanje ovih asocijacija može pomoći u prekidu začaranog kruga.

Prilagodite lekove

Ako uzimate lekove za depresiju, a leto pogoršava vaše simptome, razgovarajte sa svojim lekarom o prilagođavanju doze sezonski.

lekovi

Shutterstock

 

 

Mudro planirajte odmor

Pobrinite se da vaši planovi za odmor budu istinski opuštajući, a ne samo obaveze. Razmotrite alternative kao što su višestruki kratki odmori ili boravak.

odmor

Shutterstock

 

 

Ne upoređujte se s drugima

Izbegavajte upoređivanje ​​svojih osećanja sa tuđima. Fokusirajte se na upravljanje okidačima i prevladavanje depresije.

Bonus video:

 

@najzena.rs Jelena Trivan: Roditelji treba da edukuju decu #najzena #zena #fyp #fypシ #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

Komentari (0)
Loading