Načnici tvrde da nedostatak vitamina B12 može ozbiljno ugroziti psihu: Evo na koje simptome ukazuju i kada se treba obratiti lekaru

Tatjana Badarević Vesti 28.06.2024 09:33 0

Vitamin B12 je nužan za ključne telesne funkcije koje uključuju delove metabolizma kao i nervni sistem.

tuga

Shutterstock

 

Kada telo ne dobija pravu količinu hranljivih materija i vitamina, to može dovesti do brojnih bolesti. Nedostatak nekog od vitamina može dovesti do štetnih i ponekad trajnih simptoma poput mentalnih poremećaja, neplodnosti i oštećenja nerava, piše Gloucestershire Live.

Vitamin B12 preko je potreban za ključne telesne funkcije koje uključuju delove metabolizma te nervni sistem i krvne sudove. Zbog široke upotrebe u celom telu, kada te funkcije prestanu primati dovoljno B12, to može dovesti do ozbiljnih problema, od hroničnog umora do paranoje i deluzija.

Uobičajeni uzroci ovog nedostatka su ili biološki kroz oblik anemije, ili dijete zbog veganske ili biljne ishrane. Važno je prepoznati rane znakove upozorenja na ovaj nedostatak jer može uzrokovati trajnu i nepovratnu štetu ako se ne leči.

doktor

Shutterstock

 

 

Za razliku od drugih nedostataka vitamina, nedostatak B12 često se ogleda u iznenadnim ili postupnim promenama mentalnog zdravlja ili ličnosti, što ponekad dovodi do ozbiljnih simptoma poput paranoje koji zahtevaju hitno lečenje. Istraživanja pokazuju da su ovi neuropatski simptomi češći kod starijih osoba, ali mogu uticati na pojedince svih starosnih grupa.

Tri rana znaka nedostatka vitamina B12

Iako postoji nekoliko fizičkih simptoma nedostatka B12, istraživanja sugerišu da je najčešći način na koji ga pacijent prezentira u doktorsoj ordinaciji neurološki i psihijatrijski. To znači da on opisuje simptome koji nisu stvarni u fizičkom smislu, već ih je stvorio njegov mozak.

Među najčešćim neurološkim simptomima je parestezija, stanje u kojem se razvijaju osećaju žarenja, bockanja ili svraba u različitim delovima tela. To se može osećati kao bockanje, što je obično uzrokovano problemima s protokom krvi, ali u ovom slučaju to je manifestacija da se vaš nervni sistem bori.

SVRAB

Shutterstock

 

 

Osobe kojima nedostaje B12 takođe mogu doživeti ataksiju, gde njihov finiji govor i motoričke sposobnosti počinju opadati. Pacijenti će to primetiti dok pišu, pokušavaju održati ravnotežu ili ako im govor bude nerazgovetan. Ako ovi simptomi nisu povezani s drugim stanjem, to može biti ključni znak da vaše telo više ne obrađuje B12.

Drugi i najviše zabrinjavajući znak nedostatka B12 je, nešto što naučnici nazivaju delirijum. To je pad vaše više kognitivne funkcije kao rezultat ključnih procesa u vašem mozgu koji se gase bez potrebnog B12.

Ovaj delirijum se može manifestovati kroz paranoidne misli o progonu, neorganizovane obrasce mišljenja ili slušne i vizualne halucinacije. Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, obratite se svom lekaru opšte prakse. Iako su ti simptomi ozbiljni, ako ih rano uočite, svi se mogu jednostavno izlečiti injekcijom.

Drugi simptomi nedostatka vitamina B12

Ubrzano disanje ili kratak dah,

Glavobolje,

Probavne smetnje,

Gubitak apetita,

Palpitacije,

Problemi s vidom,

Osećaj slabosti ili umora,

Proliv,

Bolan ili crven jezik, ponekad s čirevima u ustima,

Problemi s pamćenjem, razumevanjem i prosuđivanjem.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading