Klin se klinom izbija: Stručnjaci otkrili potencijalni način borbe protiv alergije na kikiriki kod dece

Vesti 25.06.2024 14:09 0

Nalazi studije sugerišu da rano uvođenje kikirikija smanjuje početni razvoj alergija na kikiriki i obezbeđuje trajnu toleranciju u adolescenciji

dete

Shutterstock

Novi dokazi sugerišu da hranjenje dece glatkim puterom od kikirikija tokom ranog detinjstva može značajno smanjiti rizik da razviju alergije na kikiriki, čak i godinama kasnije. Ovo otkriće pruža obećavajuću strategiju za prevenciju jedne od najčešćih i potencijalno teških alergija na hranu.

Studija objavljena u časopisu ,,NEJM Evidence" naglašava da je uvođenje konzumacije kikirikija već od četiri meseca i nastavak redovne konzumacije do oko pete godine povezano sa smanjenom stopom alergije na kikiriki među adolescentima u Ujedinjenom Kraljevstvu za 71%. Ovaj nalaz je zasnovan na dugotrajnoj studiji praćenja, LEAP-Trio suđenja, koja je pratila decu koja su učestvovala u ranijem ispitivanju LEAP (Rano učenje o alergiji na kikiriki).

,,Nisam bio potpuno iznenađen jer su bebe u Izraelu vrlo rano izložene kikirikiju, a čini se da se alergija ne pojavljuje kod adolescenata ili odraslih. To sugeriše da je zaštita dugoročna", rekao je Gideon Lak, profesor pedijatrijske alergije na King's College-u. London i autor studije. Nedostatak je naglasio važnost ranog izlaganja kikirikiju, napominjući da se alergija na kikiriki rano razvija kod dece između šest i 12 meseci. On je objasnio da se ovaj preventivni pristup zasniva na imunološkom principu indukcije oralne tolerancije, konceptu koji se oslanja na decenije testiranja na životinjama.

Puter od kikirikija

Printscreen/YouTube/The Cooking Foodie

 

Istorijski gledano, Američka akademija za pedijatriju (AAP) je preporučila odlaganje uvođenja kikirikija do treće godine starosti, počevši od 2000. Međutim, ova preporuka je okončana 2008. Do 2019. godine, AAP je ažurirao svoje smernice kako bi odražavao odlaganje uvođenja alergena. hrana ne sprečava bolest i da rano uvođenje kikirikija može pomoći u sprečavanju alergije na kikiriki.

Alergije na hranu i na kikiriki postale su sve veći problem javnog zdravlja. Alergije na kikiriki pogađaju otprilike 2% dece u Sjedinjenim Državama, što znači skoro 1,5 miliona osoba mlađih od 18 godina. Kikiriki je vrsta hrane koja može izazvati najteže alergijske reakcije, uključujući anafilaksiju, stanje opasno po život.

Dr. Džin Maraco, direktorka američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, istakla je značaj ovih nalaza. „Današnji nalazi bi trebalo da ojačaju poverenje roditelja i staratelja da hranjenje njihove male dece proizvodima od kikirikija počevši od ranog detinjstva prema utvrđenim smernicama može pružiti trajnu zaštitu od alergije na kikiriki. Ona je istakla da bi široka primena ove strategije mogla da spreči desetine hiljada slučajeva alergije na kikiriki svake godine.

LEAP-Trio ispitivanje uključivalo je podatke o deci u Ujedinjenom Kraljevstvu koja su učestvovala u LEAP ispitivanju kao novorođenčad. Prvobitna studija pratila je bebe sa ekcemom i alergijom na jaja do pete godine, otkrivajući da je prevalencija alergije na kikiriki bila oko 17% kod dece koja su izbegavala kikiriki, u poređenju sa oko 3% kod onih koji su konzumirali proizvode od kikirikija - dramatično smanjenje od 81%.

Oko 500 dece je ponovo ispitano u dobi od 12 godina. Rezultati su pokazali da je alergija na kikiriki i dalje značajno preovlađujuća među decom koja su izbegavala kikiriki, sa oko 15% koja je imala alergiju na kikiriki. Nasuprot tome, samo oko 4% onih koji su konzumirali kikiriki rano imalo je alergiju na kikiriki, što predstavlja smanjenje od 71%.

deca

Shutterstock

 

Nalazi studije sugerišu da rano uvođenje kikirikija smanjuje početni razvoj alergija na kikiriki i obezbeđuje trajnu toleranciju u adolescenciji, čak i ako se potrošnja kikirikija smanji nakon pete godine. Dr Purvi Parikh, alergolog i imunolog na NIU Langone, izjavio je: „Dakle, u idealnom slučaju, ako nema drugih faktora rizika, trebalo bi da nastavimo da uvodimo ove alergene rano u 4-6 meseci i da ih nastavimo dosledno do 5. godine, ali nakon toga, ne treba da budemo toliko dosledni“.

Roditeljima koji razmatraju ovaj pristup se preporučuje da uvedu kikiriki kao glatki pire pomešan u meku hranu kako bi se izbegla opasnost od gušenja. Deca sa niskim rizikom mogu početi oko četiri do šest meseci, ali oni sa teškim ekcemom ili alergijom na jaja treba prvo da se konsultuju sa alergologom. Dr Lak je savetovao da svaku bebu treba individualno proceniti da li je spremna da počne da jede čvrstu hranu, obično između četiri i šest meseci starosti. Ovo osigurava da se hrana daje u obliku mekog pirea kako bi se olakšalo bezbedno gutanje, navodi Hola!

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading