Da li se žene sa većim grudima više znoje od onih koje imaju manje? Naučnici konačno razbili mit, a ovakav odgovor niste očekivali

Tatjana Badarević Vesti 25.06.2024 13:02 0

Istraživanje je otkrilo da se zapravo žene sa većim grudima manje znoje od onih čije su grudi manje.

znojenje

Shutterstock

 

Kroz istoriju se verovalo da što žena ima veće grudi, više će se znojiti, ali naučnici sa Univerziteta Sauthempton razotrili su mit koji zapravo i nije baš tako tačan, piše New York Post.

Novo istraživanje, objavljeno ovog meseca u časopisu Experimental Physiology, pokazalo je kako veličina brushaltera utiče na znoj, a time i na učinak sportskih brushaltera, odnodno odevnog predmeta za žene koje vežbaju - na ženama sa različitim veličinama grudi.

Brushalter

Shutterstock

 

 

Žene sa većim grudima se manje znoje

"Više od 85 posto žena smatra sportski brushalter neophodnim delom opreme za vežbanje, ali zapravo je jako teško pronaći onaj koji je udoban i podržava grudi, pa se mnoge žene sa tim bore", rekla je Hana Blaunt, istraživač na postdiplomskim studijama fiziološke termoregulacije.

"Hteli smo da vidimo kako sportski brushalteri nude podršku ženama različitih veličina grudi, posebno u vrućim uslovima, kada je veća verovatnoća da će žene imati problema poput trenja i značajnog nakupljanja znoja u brushalteru", dodala je.

Kako bi to testirala, Blaunt je sprovela eksperiment u klimatskoj komori Univerziteta Thermosense Lab, koristeći 3D skeniranje za određivanje površine dojke i merenje gustine znoja posebnim papirom natopljenim jodom koji reaguje na znoj. Proizvodnja znoja 22 zdrave žene u starosti od 18 do 55 godina je merena na tri mesta - iznad i ispod bradavice, kao i na "trouglu brushaltera" blizu prsne kosti - dok su trčale 45 minuta po vrućini.

"Ovde smo došli do najuzbudljivijeg otkrića, budući da su naši rezultati pokazali da žene sa većim grudima imaju manje znojnih žlezda pa su proizvodile manje znoja na grudima. Ovo je nešto što sada možemo koristiti za informisanje o dizajnu sportske odeće koja uzima u obzir potrebe žena sa različitim veličinama grudi", rekla je Blaunt.

"Sve više živimo sedelačkim načinom života pa ako možemo bilo šta da učinimo kako bismo pomogli ženama da budu aktivnije, dok sport činimo pristupačnijim, onda je to stvarno uzbudljivo", rekla je Blaunt.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading