ZARAZA PREKO KLIME I TUŠEVA Doktorka Jovanović pozvala na oprez na letovanju, opasna bakterija kosi ljude

Slobodanka Ćorić Vesti 24.06.2024 12:15 0

Troje od pet pacijenata zaraženih bakterijom legionelom preminulo je nedavno u zagrebačkom Kliničko bolničkom centru, što je pokrenulo pitanja i zabrinutost o širenju ove opasne infekcije

Dr Verica Jovanović

Printscreen

U zagrebačkom Kliničko bolničkom centru troje od pet pacijenata zaraženih bakterijom legionelom je preminulo, izjavila je v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut", dr Verica Jovanović, gostujući u emisiji "Jutro" na Prvoj televiziji. Ona je objasnila da se ova bakterija, koja može biti opasna za ljude sa slabijim imunitetom, najčešće nalazi u vodi, posebno u stajaćim vodovodnim sistemima kao što su cisterne ili bojleri.

"Bakterija legionela se može naći u vodovodnim cevima i drugim vodenim sistemima koji se retko koriste, poput hotelskih smeštaja ili turističkih kapaciteta. Ona se širi putem aerosola, što znači da se može udahnuti kroz kapljice tečnosti i uzrokovati različite kliničke simptome kod osoba sa smanjenim imunitetom," pojasnila je dr Verica Jovanović.

Kada je reč o simptomima, dr Jovanović je istakla da infekcija može prouzrokovati kratkotrajnu groznicu sličnu letnjem gripu, dok kod osoba koje su duže izložene bakteriji može doći do ozbiljnijih oblika zapaljenja pluća. Ona je takođe naglasila da se legionela najčešće razmnožava u vodenim sistemima koji nisu redovno održavani, pri čemu joj odgovaraju temperature između 20 i 50 stepeni Celzijusa.

Upitana o mogućnosti zaraze preko klima uređaja, dr Jovanović je objasnila da centralna klimatizacija može biti problematična ako se ne sprovodi redovna dezinfekcija, dok je rizik od klime u automobilima manji zbog suve ventilacije.

Iako je u Srbiji zabeležen samo jedan slučaj legioneloze ove godine, dr Verica Jovanović je naglasila važnost redovnog održavanja vodenih sistema i pravilne dezinfekcije kako bi se sprečilo širenje ove opasne bakterije.

Komentari (0)
Loading