Kako kafa utiče na organizam po paklenim vrućinama? Doktori otkrili da svi pravimo istu grešku koja uništava zdravlje

Tatjana Badarević Vesti 23.06.2024 12:35 0

Doktori su otkrili kako kafa zaista utiče na naš organizam tokom velikih vrućina i koliko smemo da je pijemo.

Žena

Antonio Guillem Fernandez / Panthermedia / Profimedia

 

Tropski talas nas je uveliko zahvatio, pa samim tim bi trebalo da posvetimo više pažnje svom telu, kako nam određene navike ne bi stvarale zdravstvene probleme. Poseban akcenat je stavljen na osobe koje ne mogu da zamisle jutro bez kafe. Prema savetu lekara, poželjno je znati kako vaš omiljeni napitak za razbuđivanje deluje na organizam pri visokim temperaturama jer tako možete izbeći nuspojave. Osim toga, upozoravaju se moramo pridržavati određenih smernica jer ni potpuno zdrave osobe nisu imune na opasnost od paklenih vrućina.

grčki frape

Shutterstock

 

 

Doktor Petar Borović zastupa stav da nije dobro puno piti kafu, a ni inače.

"Kafa, koja je inače zelene boje, prži se na visokim temperaturama dok ne pocrni, na preko 270 stepeni, pa i do 300. Tada se ugljične veze raspadaju i stvara se 19 karcinogena. Mnogi prave grešku što dan započinju kafom umesto vodom, jer jedna šoljica kafe iz organizma izbaci sedam puta više tečnosti nego što smo je uneli. I telo traži vodu, pa se tkiva suše, a zatim i počinju promene na krvnim sudovima", ističe lekar.

Objašnjava da kafa po vrućem vremenu stvara dodatni problem jer podstiče izbacivanje tečnosti, a leti to može biti posebno opasno jer uvećava rizik od dehidratacije organizma.

leto

Shutterstock

 

 

"Nije dovoljno kad se kaže - pijem kafu sa vodom jer znam da je diuretik. To je kao kad nekome gori kuća, a on dolije malo vode, a i malo benzina. Kafa nam, dakle, šteti, nije korisna i zato ni leti ne bismo trebali da pijemo kafu. Kao i alkohol, kafa ubrzava mokrenje. A mi time ništa ne dobijamo, samo nanosimo štetu, a zašto bismo sami sebi nanosili nepotrebnu štetu", naglašava dr. Borović.

Umesto kafe, leti preporučuje da pijemo čajeve od mente, lipe ili hibiskusa, po želji sa medom, rashlađene.

Bonus video:
 

 

 

 

Komentari (0)
Loading