DOKTOR RAIČEVIĆ UPOZORAVA: Ovo piće ne smete piti tokom leta, može dovesti do moždanog udara

Slobodanka Ćorić Vesti 21.06.2024 12:55 0

Doktor Raičević je istakao da visoke temperature ne samo što mogu nepovoljno uticati na zdravlje svih, već posebno mogu biti rizične za osobe koje konzumiraju određene vrste pića u velikim količinama

DOKTOR RAIČEVIĆ UPOZORAVA: Ovo piće ne smete piti tokom leta, može dovesti do moždanog udara

Printscreen/TV Prva

Profesor doktor Ranko Raičević je izneo važno upozorenje na Prvoj TV o rizicima koje određena pića mogu izazvati tokom visokih temperatura, navodeći posebnu zabrinutost zbog njihovog uticaja na zdravlje.

"Danas su temperature ekstremne, što utiče na širenje krvnih sudova i može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući moždani ili srčani udar", naglasio je doktor.

Posebno je istakao da je važno prilagođavanje organizma promenama temperature, preporučujući da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne prelazi pet do šest stepeni, dok je uobičajeno da u Srbiji ta razlika bude i deset do petnaest stepeni.

"Doktor Raičević je upozorio da je potrebno izbegavati slatka gazirana pića tokom vrućina, posebno ako već postoje neka zdravstvena oboljenja. Takođe, izrazio je zabrinutost zbog konzumiranja alkoholnih pića leti, ističući da ona dodatno šire krvne sudove i smanjuju potrošnju kiseonika u mozgu. Najopasnija su, prema njegovim rečima, žestoka alkoholna pića", dodaje se u izveštaju.

Profesor je posavetovao da uvek imamo pri ruci flašu negazirane vode, napominjući da su gazirana pića sa određenim jonima, ako se konzumiraju u većim količinama, mogući okidači za srčane probleme.

Komentari (0)
Loading