Lepi ste na mamu: Novo istraživanje otkriva da od majke nasleđujemo crte lica, a evo i zbog čega

Vesti 18.06.2024 20:38 0

Čak ni 'identični' blizanci nikada nisu potpuno isti...

mama i ćerka

Shutterstock

Istraživanje je pokazalo da na naše jedinstvene crte lica možda utiče ishrana majke tokom trudnoće. Ishrana bogata proteinima dovela je do širenja nosa i vilice.

Suptilne razlike u načinu na koji ljudi izgledaju, od oblika njihove lobanje do hrskavice u nosu, nastaju u materici pomoću gena na koje utiče ishrana.

Što se više proteina konzumira tokom trudnoće, to ovi geni, poznati kao 'mTORC1', postaju aktivniji.

Istraživači kažu da ovo može „precizno podesiti“ bebin izgled lica podešavanjem dužine nosa i širine nozdrva, oblika obraza i istaknutosti vilice.

Dok je osnovni izgled ljudskog lica određen genima roditelja, braća i sestre često izgledaju sasvim drugačije, pa čak ni 'identični' blizanci nikada nisu potpuno isti.

blizanci

Shutterstock

 

Razlog ove suptilne razlike dugo je zbunjivao naučnike, ali sada veruju da je ishrana majke delimično odgovorna za izgled potomstva.

Međunarodni istraživači su istakli u studiji objavljenoj u Nature Communications: „Otkrili smo da modulacija nivoa proteina u ishrani majke reguliše aktivnost mTORC1, što rezultira suptilnim, ali izrazitim promenama u kraniofacijalnom obliku embriona.“

Rekli su da ovo dovodi do 'spektra' različitih crta lica.

Miševima i ribama u drugom stanju date su različite dijete i istraživači su otkrili da je to promenilo signalizaciju mTORC1 u njihovim matericama, dajući njihovim potomcima posebne karakteristike lica.

Pokazalo se da visokoproteinske dijete dovode do uvećanih crta lica, sa izraženijim vilicama i debljom nosnom hrskavicom.

trudnoća

Shutterstock

 

Međutim, majke koje su se hranile nižim sadržajem proteina rodile su decu sa užim i oštrijim crtama lica.

Istraživači su rekli da ovaj fenomen može dati prednost nekim životinjama  na osnovu sredine u kojoj su rođene.

Kod određenih vrsta riba, veća je verovatnoća da će bebe imati dužei tanje noseve ako njihove majke konzumiraju ishranu koja nije mnogo hranljiva. Ovo mladima daje prednost kada traže hranu u područjima gde hrana nije lako dostupna, piše Daily Mail

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading