8 ranih simptoma leukemije koje ne treba ignorisati: Česte glavobolje, vrtoglavica, noćno znojenje…

Slobodanka Ćorić Vesti 06.06.2024 13:20 0

Leukemija: 8 ranih znakova upozorenja koje ne smete ignorisati - Saveti zdravstvenih stručnjaka za prepoznavanje simptoma

Ešli Nikolet Franđipani

Profimedia

Mlada američka pop zvezda Ešli Nikolet Franđipani (29), poznatija pod umetničkim imenom Halsey, nedavno je otkrila svoju borbu sa zdravstvenim problemima putem Instagrama. Na fotografiji koju je podelila, može se videti kako prima infuziju, dok su joj oči pune suza, što je izazvalo zabrinutost među njenim fanovima širom sveta.

Iako tačna dijagnoza nije odmah bila jasna, Ešli je u svojoj objavi na Instagramu označila The Leukemia & Lymphoma Society i Lupus Research Alliance, sugerišući mogućnost povezanosti njenih zdravstvenih problema sa ovim bolestima. Ova otvorena objava o njenom zdravstvenom stanju naglašava važnost svesti o različitim medicinskim stanjima i potrebu za podrškom i razumevanjem.

Nespecifični simptomi

Leukemija, tip kancera krvi, predstavlja ozbiljno zdravstveno stanje. U Velikoj Britaniji se svake godine dijagnostikuje preko 9900 novih slučajeva, dok se u SAD-u registruje preko 62700 novih slučajeva. Međutim, dijagnoza leukemije može biti izazovna jer simptomi često mogu biti nespecifični i mogu se pripisati drugim, manje ozbiljnim zdravstvenim stanjima.

 

Neki od znakova koje treba uzeti u obzir su:

  • Osećaj vrtoglavice ili omamljenosti, koji može biti simptom anemije koja nastaje zbog nedostatka crvenih krvnih zrnaca.
  • Česte infekcije i teško izlečivanje prehlada i kašlja, što može biti posledica smanjenog broja belih krvnih zrnaca koji su odgovorni za borbu protiv infekcija.
  • Pojava modrica bez očiglednog razloga, što može ukazivati na smanjen broj trombocita, ćelija koje pomažu u zgrušavanju krvi.
  • Krvarenje desni, krvarenje iz nosa ili neuobičajeno obilna menstruacija, takođe mogu biti znaci leukemije zbog niskog broja trombocita.
  • Noćno znojenje, koje se može javiti kao reakcija tela na borbu protiv raka.
  • Otok limfnih čvorova na vratu, pazušnoj ili preponskoj regiji, što može ukazivati na infekciju ili, u nekim slučajevima, na leukemiju.
  • Bolovi u zglobovima i kostima, koji mogu biti uzrokovani povećanom količinom belih krvnih zrnaca u kostima i zglobovima.
  • Česte glavobolje i problemi sa vidom, koji mogu biti povezani sa tumorima mozga ili sa povišenim brojem belih krvnih zrnaca u mozgu.
  • Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je posetiti lekara kako bi se utvrdila tačna dijagnoza i započelo odgovarajuće lečenje.
  • Važno je napomenuti da simptomi leukemije mogu varirati od osobe do osobe, a ponekad se mogu pripisati drugim zdravstvenim stanjima.

    Ešli podstiče svest o leukemiji 

    Zbog toga je važno da se svaki neobjašnjivi simptom ili promena u zdravstvenom stanju konsultuje sa lekarom radi dalje procene i dijagnostike.

    Ešlina otvorena objava o njenoj zdravstvenoj borbi podstiče svest o leukemiji i drugim zdravstvenim problemima, ističući važnost razumevanja i podrške za sve osobe koje se bore sa ovakvim izazovima.

    Komentari (0)
    Loading