Đoković bez ove voćke ne ide nigde: Daje energiju, pozitivno utiče na creva i kosti, puna vitamina i minerala

Slobodanka Ćorić Vesti 04.06.2024 20:31 0

Za Novaka Đokovića, jednog od najvećih teniskih igrača današnjice, tajna njegove izdržljivosti i energije leži u jednom posebnom voću. Kako ovo voće pozitivno utiče na njegovu fizičku spremnost i zdravlje?

Novak Đoković

Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Tokom teniskih mečeva, Novak Đoković obično zrači energijom, a mnogima je već poznato da ovaj prvi reket sveta uvek bira banane i urme za užinu tokom pauze.

"Banane, urme i voda, stvarno ne mogu biti jasniji, dogovorimo se svaki put, ali opet, nekako ne stiže do njih. Umesto toga, dobijem jabuku. Kakva jabuka, zaista. Zatim probam sa kruškom, ali nema ni traga od urmi. Onda mi donesu čak i neke magnete, to je već previše," jednom prilikom je Novak izjavio na konferenciji za medije.

Banane su već dobro poznate po svojim zdravstvenim beneficijama, bogate su hranljivim materijama koje poboljšavaju nivo šećera u krvi, sadrže značajnu količinu kalijuma, zasite nas i puni su antioksidanata. Ali, zašto Novak insistira na urmama tokom svakog meča?

Urme potiču od urmene palme, poreklom sa Bliskog istoka, mada se danas gaje širom sveta, uključujući Mediteran, Aziju, SAD i Meksiko. Rastu u velikim grozdovima koji vise sa vrhova palmi. Kada dođe do sazrevanja, njihova kora postaje smeđa i naborana jer se vlaga suši iz ploda. Obično se beru ručno kada dostignu zrelost. Iako su smežurane, urme i dalje sadrže malo vode. Svaka urma ima košticu u sredini koju treba odstraniti pre konzumiranja.

Sušene i sveže urme dostupne su tokom cele godine, ali sveže su najbolje od novembra do januara. Postoji raznovrsnost sorti urmi, ali medjool urma je posebno poznata po slatkastom i lepljivom ukusu i teksturi.

Komentari (0)
Loading