Riznica probiotika u čaši: Napravite domaći kefir sa samo 2 sastojka, idealan za rashlađivanje

Slobodanka Ćorić Vesti 04.06.2024 11:15 0

Priprema se brzo i lako, ali vodite računa čime ga mešate

kefir dijeta

Printscreen/Youtube

Kefir je osvežavajući napitak pun probiotika koji povoljno utiče na varenje i opšte zdravlje. Dok se kupovni kefir često prepunjava dodatnim sastojcima i šećerima, domaći kefir je jednostavan za pripremu i pruža svežinu i ukus bez nepotrebnih dodataka. Evo kako da ga napravite kod kuće, koristeći samo dva sastojka.

Šta vam je potrebno:

Kefirna zrna: Možete ih nabaviti u većini prodavnica zdrave hrane ili od prijatelja koji već prave kefir. Kefirna zrna su živi mikroorganizmi koji fermentišu mleko i pretvaraju ga u kefir.

Mleko: Birajte najkvalitetnije mleko koje možete pronaći. Može biti kravlje, kozje ili čak biljno mleko poput kokosovog ili bademovog.

Priprema:

Operite je temeljno i osušite staklenu posudu. Bitno je da posuda bude čista kako bi se sprečilo kontaminiranje kefira.

Dodajte kefirna zrna u staklenu posudu.

Prelijte mleko preko kefirnih zrna. Za početak, koristite oko 1 do 2 kašike kefirnih zrna na svakih 250 ml mleka.

Prekrijte posudu čistom krpom ili gazom i pričvrstite je gumicom ili elastičnom trakom. Ovo će omogućiti cirkulaciju vazduha, ali će sprečiti ulazak nečistoća.

Ostavite posudu na sobnoj temperaturi, van direktnog sunčevog svetla, 24 do 48 sati. Što duže ostavite kefir da fermentiše, biće kiseliji i gušći.

Kefir je spreman kada se mleko zgruša i dobije blago kiselkast ukus. Možete probati kefir da vidite da li je po vašem ukusu.

Koristite plastičnu ili drvenu kašiku da izvadite kefirna zrna iz posude. Procedite kefir kroz cediljku kako biste odvojili zrna od napitka.

 Čuvajte kefir u staklenoj flaši u frižideru. Možete ga konzumirati kao što je ili dodati voće, orašaste plodove ili med za dodatni ukus.

Savet

Vodite računa čime mešate kefir. Koristite kašiku od plastike ili drveta, izbegavajte metalne posude ili kašike jer metal može oštetiti kefirna zrna.

Pravljenje domaćeg kefira je jednostavno i zabavno iskustvo koje vam omogućava da kontrolišete sastojke i uživate u svežem, probiotičkom napitku kod kuće. Sada kada znate osnove, eksperimentišite sa različitim vrstama mleka i dužinom fermentacije kako biste pronašli savršeni ukus za sebe.

Komentari (0)
Loading