U okviru istraživanja o najstarijim ljudima na svetu, koje je sprovela britanska kompanija Eden’s Gate, proučavane su navike šestoro ljudi koji su imali više od 100 godina. Očekivano, ishrana je bila ključan deo istraživanja, sa ciljem da se otkrije kako su postigli tako dug životni vek, prenosi „Yahoo.com“.
Francuskinja Žanin Luis Kalment, koja je živela 122 godine i bila najstarija osoba na svetu, navela je da je svakoga dana konzumirala tri osnovne namirnice.
Maslinovo ulje
Mnogi stogodišnjaci žive u „plavim zonama“, regionima sveta sa najvećom koncentracijom ljudi starijih od 100 godina. Iako Kalment nije boravila na jednoj od tih lokacija, njena ishrana obuhvatala je namirnice iz „plave zone“, uključujući maslinovo ulje.
Studija objavljena u časopisu "New England Journal of Medicine" iz 2013. godine pokazala je da mediteranska dijeta bogata maslinovim uljem smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 30% kod osoba s visokim rizikom . Američko udruženje za bolesti srca (AHA) takođe navodi da maslinovo ulje sadrži vitamin E i smanjuje nivo lošeg (LDL) holesterola, čime se smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
Čokolada
Žanin Luis Kalment je izjavila da je čokoladu jela posle svakog obroka. Istraživanja su pokazala da čokolada može biti korisna za zdravlje srca i doprinosi jačanju imunog sistema. Crna čokolada sadrži moćne antioksidante koji mogu doprineti boljem opštem zdravlju kada se konzumira u umerenim količinama.
Studija objavljena u "British Medical Journal" iz 2015. godine utvrdila je da konzumacija čokolade može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 11% . Ovi antioksidanti mogu pomoći u smanjenju upale, regulaciji krvnog pritiska i boljem funkcionisanju mozga.
Vino
Kalment, koja je živela neverovatne 122 godine, naročito je volela da pije porto, crveno vino iz Portugala. Mnogi ovu vrstu vina konzumiraju kao deo mediteranske dijete, koja je proglašena najzdravijom za organizam. Preporučuje se jedna čaša vina dnevno.
Studija objavljena u "Archives of Internal Medicine" iz 2007. godine pokazala je da umerena konzumacija crvenog vina može smanjiti rizik od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti i povećati očekivani životni vek . Ovaj efekat se pripisuje resveratrolu, antioksidantu prisutnom u crvenom vinu, koji može pomoći u smanjenju upale i zaštiti srčanih funkcija.