Nova studija otkrila: Dva omiljena jela među Srbima povećavaju rizik za probleme sa pamćenjem

Vesti 28.03.2024 19:57 0

Poznato je da hrana utiče na zdravlje, neka pozitivno, neka negativno. Međutim, može uticati i na pamćenje.

žena

Shutterstock

Ishrana može uticati i na rizik za razvoj demencije. To je skupa simptoma povezanih s gubitkom kognitivnih funkcija, poput pamćenja, razmišljanja, orijentacije, sposobnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti i slično.

Nova studija sprovedena pre nekoliko dana, otkrila je da hrana pripremana u prethodno korišćenom ulju može uzrokovati degeneraciju mozga i demenciju. To se odnosi na duboko prženu hranu iz restorana u ulju koje se mnogo puta koristi.

Dve najpopularnije namirnice koje mnogi obožavaju i često jedu mogu da se iz tog razloga smatraju veoma rizičnim – to su pomfrit i pržena piletina.

U okviru istraživanja autori studije podelili su ženke pacova u pet grupa. Svaka je dobijala ili samo standardnu hranu ili hranu s 0,1 ml nezagrejanog susamovog ulja, nezagrejanog suncokretovog ulja, ponovo zagrejanog susamovog ulja ili ponovo zagrejanog suncokretovog ulja, tokom 30 dana. Ponovno zagrejana ulja su simulirala više puta korišćeno ulje za prženje.

pomfrit

Shutterstock

 

Pacovi koji su dobijali podgrejano susamovo ili suncokretovo ulje pokazali su povećani oksidativni stres i upalu jetre, kao i značajna oštećenja u debelom crevu.

Autor studije, Katiresan Šanmugam je za „Dejli ekspres“ objasnio: "Kao rezultat, metabolizam lipida u jetri značajno je promenjen, a transport važne omega-3 masne kiseline DHA u mozgu je smanjen. To je zauzvrat rezultiralo neurodegeneracijom, što je vidljivo u histologiji mozga pacova koji su konzumirali podgrejano ulje, kao i njihovih potomaka."

Neurodegeneracija mozga je proces u kojem dolazi do progresivnog propadanja i gubitka funkcije nervnih ćelija u mozgu. Ovaj proces može biti povezan s različitim bolestima i stanjima, uključujući neurodegenerativne bolesti, poput Alchajmerove bolesti, Parkinsonove bolesti, Hantingtonove bolesti i raznih oblika demencije.

Komentari (0)
Loading