Doktor upozorava: Ovu posudu u kuhinji retko ko pere, a preko nje se prenosi salmonela

Vesti 28.05.2024 08:45 0

Svi peru sudove, radne površine u kuhinji, ribaju sudoperu i šporet, ali ovu posudu retko.

žena

Shutterstock

Prema podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, svake godine u Americi ima 1,35 miliona infekcija salmonelom i 420 smrtnih slučajeva.

Najopasnije posude za začine

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu „Journal of Food Protection“, urađeno je na 317 odraslih osoba koje su imale zadatak da pripreme iste ćureće pljeskavice u kuhinjama različitih veličina. Nisu znali da će njihova kuhinja kasnije biti testirana na salmonelu. U mlevenu ćuretinu je prethodno ubrizgana hemikalija koja deluje slično onome što bi salmonela uradila kada zarazi neku površinu.

Posle kuvanja, uzimani su uzorci iz kuhinja kako bi se proverilo prisustvo salmonele. Predmeti s najvećom učestalošću kontaminacije bili su posude za začine. Kontaminacija je otkrivena kod skoro polovine njih. S druge strane, kontaminirano je tek nešto više od 20 posto boca sa deterdžentom, dok ostali predmeti uopšte nisu bili kontaminirani.

žena

Shutterstock

 

Simptomi salmonele

Doktor Donald Šafner, jedan od autora studije, objasnio je da mnogi ljudi posle jela i kuvanja ne brišu posude sa začinima. Istraživanje je pokazalo da svaka posuda koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može biti kontaminirana i toga treba da budemo svesni.

Obratite pažnju na prljave ruke, kuhinjski pribor i radnu površinu. Izbegavajte da jedete nedovoljno termički obrađeno meso, kolače sa sirovim jajima, skuvanu hranu koja dugo stoji van frižidera i jela koja su više puta podgrevana.

Koji su simptomi salmonele?

– mučnina i povraćanje

– proliv

– bol u stomaku

– groznica

– povišena temperatura

– glavobolja

– krv u stolici

 

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading