Nova superhrana koja košta samo 50 dinara: Zaboravite avokado i maslinovo ulje

Slobodanka Ćorić Vesti 27.05.2024 09:30 0

Rastvorljiva vlakna pomažu u snižavanju lošeg holesterola tako što se vezuju za tu supstancu u crevima i sprečavaju njenu apsorpciju u krv

pijaca

Shutterstock

Pretražujući kulinarske kanale na društvenim mrežama, naići ćete na bezbroj snimaka kuvara iz celog sveta koji hvale kupus kao izuzetno svestrano povrće. Zato, prilikom sledeće kupovine, razmislite o tome da ga dodate u korpu.

Osim što je u trendu, kupus je i veoma nutritivno bogat. Sadrži vlakna, polovinu dnevne potrebe za vitaminom K, trećinu potrebe za vitaminom C i deset odsto dnevne potrebe za folatima. Ovo lisnato povrće takođe sadrži tragove mangana, vitamina B6, kalcijuma, kalijuma, vitamina A, gvožđa i riboflavina.

Kupus pripada porodici kupusnjača, zajedno sa brokolijem, karfiolom, keljom i zelenilom. Svi oni sadrže jedinjenja koja se bore protiv raka i imaju moć da kontrolišu upalu i smanjuju rizik od srčanih problema.

Kupus može da varira u boji od zelene do crvene i ljubičaste, a listovi mogu biti glatki ili naborani.

„Kupus ponekad može da dobije lošu reputaciju“, uglavnom zato što, kada se prekuva, može da ispušta neprijatan miris sumpora. Međutim, kada se pravilno pripremi, ovo povrće može dodati bogatstvo ukusa vašim jelima.

Osim što smanjuje upale, kupus sadrži i antocijane koji su zdravi za srce, koji pripadaju porodici flavonoida. Studija iz 2013. objavljena u časopisu Circulation, koja je obuhvatila 93.600 žena, otkrila je da one sa većim unosom hrane bogate antocijaninom imaju manji rizik od srčanog udara.

Takođe može smanjiti nivoe masnih supstanci koje mogu začepiti arterije, kao što je holesterol. Rastvorljiva vlakna pomažu u snižavanju lošeg holesterola tako što se vezuju za tu supstancu u crevima i sprečavaju njenu apsorpciju u krv.

Treba napomenuti da konzumiranje velikih količina kupusastog povrća može izazvati nadimanje i nadutost zbog visokog sadržaja vlakana.

Komentari (0)
Loading