Kardiolog otkrio zašto meri pritisak i na desnoj ruci: Ove vrednosti su crveni alarm za skrivenu, a tešku bolest

Slobodanka Ćorić Vesti 24.05.2024 12:15 0

Razlika od 10-15 mm je očekivana, ali ako ona prelazi ove brojeve, to je već upozoravajući znak i može biti simptom nekih teških bolesti

pritisak

Printscreen/Youtube

Krvni pritisak se najčešće meri na levoj ruci, onoj bližoj srcu, ali kardiolozi kažu da treba proveriti i "stanje" druge ruke. Razlike u dobijenim rezultatima će sigurno postojati, ali ako one prelaze određene vrednosti, to je znak za alarm!

Kardiolog Majkl Ekerman otkrio je da razlike u krvnom pritisku na desnoj i levoj ruci mogu da ukažu na ozbiljne bolesti. Po njegovim rečima, razlika od 10-15 mm je očekivana, ali ako ona prelazi ove brojeve, to je već upozoravajući znak i može biti simptom nekih teških bolesti.

Dr Ekerman je objasnio i da pritisak može da bude drugačiji zbog povećanog opterećenja jedne ruke, ali postoje mnogo ozbiljniji razlozi.

"Postoje i patološki uzroci, kao što je sindrom skalenskog mišića, kada su mišićna vlakna oštećena, dolazi do spazma i 'otvrdnjavanja' arterije. Neki benigni i maligni tumori mogu da dovedu do sužavanja arterija, ateroskleroze, taloženja plakova holesterola na zidovima krvnih sudova, a što utiče na promene krvnog pritiska", objasnio je kardiolog.

Doktor je naglasio i da različit pritisak u rukama može da se javi i zbog pojedinačnih anomalija povezanih sa lokacijom arterija.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading