Doktor upozorio da ovakvu vodu nikad ne pijete: Leti je situacija još gora, a evo kako to utiče celokupno zdravlje

Olja Jelić Vesti 10.05.2024 12:40 0

Voda je ključna za održavanje zdravlja i normalnog funkcionisanja tela

Voda

Shutterstock

Voda je ključna za održavanje zdravlja i normalnog funkcionisanja tela. Naš organizam sastoji se uglavnom od vode, a ona je ključna za brojne vitalne funkcije. Pomaže u održavanju ravnoteže telesnih tečnosti, reguliše telesnu temperaturu, pdstiče probavu i apsorpciju hranjivih materija i eliminaciju otpadnih proizvoda iz tela. Voda je važna za hidrataciju kože, zglobova i organa.

Nedovoljan unos vode može dovesti do dehidratacije, koja može da rezultira brojnim zdravstvenim problemima, uključujući umor, glavobolje, konstipaciju, problem sa koncentracijom i lošu probavu. Zato je  važno redovno konzumirati dovoljno vode kako bismo održali optimalno zdravlje i dobrobit.

Dr. Saurab Seti, podelio je važno upozorenje o opasnostima plastičnih boca za vodu. Naglašava da plastične boce sadrže nanočestice plastike koje mogu biti toksične i povezane sa raznim zdravstvenim problemima, poput raka i neplodnosti.

Leti je situacija još gora

Prema njegovim rečima, nedavna studija je otkrila da prosečna boca vode u SAD-u sadrži čak 240.000 ovih štetnih čestica. Na svom TikToku, doktor je podstakao ljude da prestanu da koriste plastične boce za vodu te umesto toga koriste višekratne boce od nerđajućeg čelika.

 

@doctorsethimd The risk of Plastic Water Bottles 🤯 I Harvard Trained Doctor Explains #heart #health #plastic #medicaltiktok ♬ original sound - Doctor Sethi

 

 

Pijenje iz plastičnih boca, posebno tokom vrućih dana je posebno štetno jer toplina može da prouzrokuje dodatno ispuštanje mikroplastike u vodu.

Setijev video je postao viralan, sa više od pola miliona pregleda. Osim toga, zabrinutost zbog mikroplastike u bocama za vodu poslednjih godina postaje sve veća, budući da se smatra da se mali komadići plastike mogu da se nađu u proizvodima kao nusprodukt procesa proizvodnje.

Iako neke studije sugerišu da izloženost mikroplastici može da ima negativne učinke poput oštećenja stanica, oksidacijskog stresa i upalnih reakcija, učinci na ljude još uvijek nisu potpuno istraženi i temelje se uglavnom na laboratorijskim studijama i istraživanjima na životinjama, bez konkretnih dokaza za direktni uticaj na ljudsko zdravlje.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading