Nikola Tesla je veliku pažnju posvećivao ishrani: Obožavao je da jede ovo povrće, a evo zašto ga zovu "zelenim zlatom"

Olja Jelić Vesti 08.05.2024 14:18 0

Nikola Tesla je veliku pažnju je posvećivao svom zdravlju i ishrani, a obožavao je da jede špargle

Nikola Tesla

vikipedija/Nikola Tesla

Špargla je prava vitaminska "bomba", diuretik i afrodizijak. Ona je najbolja u proleće kad se pojave izdanci svetlije boje i savršenog ukusa, piše zdravaiprava.com.

Špargle je obožavao i slavni naučnik Nikola Tesla. On je veliku pažnju posvećivao svom zdravlju, a jelovnik koji je posebno za njega kreiran 1899. godine u hotelu Auditorium, između ostalog sadržavao je i špargle.

Špargle sadrže obilje kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa, vitamina A, kompleksa B vitamina, vitamina C itd. One u svom sastavu imaju i asparagin, sastojak koji blagotvorno deluje na rad srca i bubrega, a takođe je odličan diuretik.

Špargla

Shutterstock

 

Stoga su špargle dobre za uklanjanje celulita. One se posebno preporučuju trudnicama jer sadrže obilje folne kiseline. Takođe su lagotvorno sredstvo protiv zatvora, a preporučuju se anemičnim, slabim osobama, dijabetičarima itd.

Špargla se nazivala "kraljevsko povrće"

Pošto su špargle izvor vitamina E, esencijalnog antioksidansa, ako se pripremaju sa maslinovim uljem, telo apsorbira više ovog vitamina topljivog u mastima. Špargle je najbolje čuvati u frižideru, u ladici za povrće.

Ako je prethodno zamotate u vlažnu krpu, može ostati sveža tri do četiri dana. Špargle se mogu zamrznuti, a kad ih odmrznete one neće promeniti ukus, ali će biti mekše.

Možete ih praviti na razne načine te kao prilog ili samostalno jelo. Prvi zapisani recept za pripremu špargli pronađen je u najstarijoj sačuvanoj kuvarici na svetu koja datira još iz trećeg veka.

Špargle su bile toliko popularne da je kralj Luj XIV., koji je bio poznat i kao Kralj Sunca, imao posebne staklenike za njihov uzgoj. Šparoge su tada nazivali i "belo i zeleno zlato" i "kraljevsko povrće".

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading