Sve počinje sa bolom u leđima: Bolest od koje godišnje oboli 1500 Srba odnosi najviše života

Slobodanka Ćorić Vesti 23.04.2024 09:01 0

"Kada se javi kod mladih ljudi, onda je veoma agresivan oblik bolesti i zato što se otkriva jako kasno", kaže prof. dr Dejan Radenković

dr Dejan Radenković

Printscreen/Youtube

U Srbiji od raka pankreasa godišnje oboli 1.500 Srba, a u svetu pola miliona ljudi. Stručnjaci upozoravaju da će ovo oboljenje do 2030. godine biti maligna bolest koja odnosi najviše života.

Problem je, kaže na RTS-u dr Dejan Radenković, u tome što se kasno otkriva. Većina ljudi ignoriše simptome, među kojima se može naći i običan bol u leđima.

"Kada se desi ta bolest, onda to odjekne, jer je rak koji progresivno deluje. Kada se javi kod mladih ljudi, onda je veoma agresivan oblik bolesti i zato što se otkriva jako kasno", rekao je prof. dr Dejan Radenković sa Prve hirurške klinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Simptomi su nespecifični, kao što su bolovi u abdomenu i leđima, pa neretko pacijenti dođu kod lekara kasno.

"Kovid je doneo ogromne probleme zdravstvu, ali su pacijenti koji imaju maligne bolesti tretirani kao najprioritetniji", dodao je dr Radenković.

Zahvaljujući većem broju seknera i magentnih rezonanci, rak pankreasa se češće otkriva. Kada je reč o prevenciji, važno je da, kada jedan član porodice ima rak pankreasa, svi članovi porodice treba da se redovno kontrolišu - jednom godišnje, napominje profesor.

"Kada postoje simptomi tipa gorušice, kiseline, nadimanja, pa se kod gastroenterologa uradi gastroskopija, a nema ništa na želucu, pa je rađen ultra-zvuk, a nije problem žučne kese, onda se ide dalje na skener...", ispričao je profesor Radenković.

 

 

Komentari (0)
Loading