Mislila da je urinarna infekcija: Devojka (25) ignorisala povremene bolove u stomaku, doktori joj saopšili ono najgore

Slobodanka Ćorić Vesti 05.04.2024 09:05 0

Testovi na SPI su bili negativni, ali testovi krvi urađeni otprilike u isto vreme pokazali su markere upale

eli

Printscreen

Kada je Eli Vilkoš osetila iznenadni bol u stomaku, pretpostavila je da je u pitanju infekcija urinarnog trakta (UTI). Uostalom, to je bilo nešto što je tada 25-godišnjak već iskusio. S

Ali pravi uzrok bio je rak, piše Dejli mejl. Eli, koja sada ima 27 godina, iz Piterboroa, dijagnostikovana je četvrta faza raka creva - najtežeg oblika bolesti. Rak creva, četvrti najčešći rak u Velikoj Britaniji. Njena bolest je počela 'ekstremnim bolom' u stomaku, klasičnim simptomom bolesti. Međutim, tada je mislila 'ništa od toga' i sumnjala da je to jednostavno infekcija urinarnog trakta. Ali kada su se bolovi pojačali, odlučila je da potraži pomoć lekara opšte prakse.

Testovi na SPI su bili negativni, ali testovi krvi urađeni otprilike u isto vreme pokazali su markere upale. Takvi znaci mogu ukazivati na rak, ali i na druge potencijalne bolesti i stanja. Eli je tada poručena na ultrazvuk, ali su se bolovi brzo pogoršali, zbog čega je morala da zatraži hitnu pomoć. Skeniranje koje je tamo obavljeno otkrilo je nepoznatu masu u donjem delu stomaka. Lekari su tada sumnjali da bi to mogla biti cista jajnika ili neko drugo stanje. Tek kada je urađena biopsija, otkrivena je poražavajuća istina.

Testovi su otkrili da se bolest proširila na njenu jetru, jajnike i peritoneum - membranu koja drži organe u abdomenu. Dijagnostikovan joj je rak u februaru 2022. Eli se priseća da je bila u neverici, nikada nije pomislila da bi problem mogao da izazove rak u tako mladoj dobi.

Eli je bila podvrgnuta višestrukim operacijama za uklanjanje raka, kao i iscrpljujućim rundama hemoterapije, ali joj je u avgustu 2022. rečeno da je bez raka. Stručnjaci su zabrinuti zbog misterioznog porasta raka među mlađim odraslim osobama uopšte, što je problem koji je došao u fokus nakon što je Kejt Midlton postavila šok dijagnozu prošlog meseca.

Glavni simptomi raka creva su neobične promene u vašim navikama u toaletu, kao što su mekši izmet, dijareja ili zatvor. Stolica češće ili ređe nego obično, krv u stolici ili osećaj kao da morate da kakite čak i nakon što ste tek prošli su drugi simptomi.

Kao i Eli, ljudi takođe mogu da dožive bol u stomaku ili druge simptome kao što su nadimanje, gubitak težine bez pokušaja ili umor. Svako ko ima ove simptome tri nedelje ili duže savetuje se da razgovara sa svojim lekarom opšte prakse.

Simptomi raka creva mogu biti uzrokovani i drugim uslovima, ali je važno da se proverite kako bi se bolest otkrila što je ranije moguće. Cancer Research UK procenjuje da se više od polovine (54 procenta) slučajeva raka creva u Velikoj Britaniji može sprečiti. Neki od faktora rizika za nastanak bolesti su premalo vlakana, previše crvenog mesa i gojaznost.

Komentari (0)
Loading