Šta stisak ruke govori o vašem zdravlju? U njemu se krije opasnost od ovih bolesti, otkrijte ih na vreme

Vesti 25.02.2024 09:03 0

Proučavajući signale ruku kao što su znojenje dlanova i slab stisak, možete otkriti mnogo o svom zdravlju

ruke

Shutterstock

Često čujemo o važnosti čvrstog rukovanja kada je u pitanju ostavljanje dobrog utiska na poslu. Međutim, to takođe može otkriti mnogo o vašem zdravlju. Na primer, da li ste u opasnosti od srčanih problema ili verovatno da ćete doživeti demenciju ili depresiju.

ruke

unsplash

 

Proučavajući signale ruku kao što su znojenje dlanova i slab stisak, možete otkriti mnogo o svom zdravlju.

Hiperhidroza

Ako se vaše ruke jako znoje, to može biti znak da imate hiperhidrozu, stanje poznato kao prekomerno znojenje. Iako može da zahvati bilo koji deo tela, ruke je obično najlakše uočiti. Hiperhidroza može biti znak preaktivnog simpatičkog nervnog sistema. Takođe može biti povezano sa stanjima kao što su anksioznost, stres ili određeni zdravstveni problemi.

Rana smrt

Jedna studija sprovedena između 1951. i 1976. godine otkrila je da je manja snaga stiska šake značajno povezana sa većom smrtnošću od svih uzroka, dok je posebna studija objavljena u British Medical Journal otkrila da oni koji imaju loše držanje u srednjim godinama imaju 20 odsto veći rizik smrti uzrokovane bolestima srca i respiratornog sistema i rakom.

Prema dr Suhailu Huseinu, slabljenje snage stiska tokom vremena može značiti da je neko u riziku od srčanog udara, moždanog udara i smrti od kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu.

Depresija

Proučavajući podatke u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, naučnici su otkrili da je slab stisak ruke povezan sa povećanom verovatnoćom depresije. Rana procena snage stiska za ruke može identifikovati populacije sa rizikom od depresije među sredovečnim i starijim odraslim osobama.

Depresivna žena

Shutterstock

 

Takođe, osobe sa depresijom često gube motivaciju i osećaju se umorno, pa nije neuobičajeno da postanu fizički slabije spremni, što bi se moglo ispoljiti slabijim hvatom ruke. 

Demencija

Farmaceut iz Chemist4U Ian Budd navodi da je gubitak snage stiska povezan sa padom kognitivnih i fizičkih funkcija, posebno kod starijih osoba. Stanja kao što su artritis i demencija su povezana sa smanjenom snagom stiska.

Problemi sa cirkulacijom
ruke

Shutterstock

 

Hladne ruke ponekad mogu biti rezultat stanja koje se zove Rejnoov fenomen.U tom slučaju se krvni sudovi u prstima na rukama i nogama zatvaraju i izazivaju hladnoću. Iako je ovo uobičajena pojava, nekim ljudima može biti veoma iritantna i izazvati čireve na prstima.

Srčani problemi

Istraživanje sa Univerziteta Kueen Mari u Londonu ističe da slabo rukovanje može biti jedan od pokazatelja mogućih srčanih i moždanih udara. U studiji koju je finansirala Britanska fondacija za srce, naučnici su analizirali snagu stiska kod skoro 5.000 ljudi, otkrivši da je slabiji stisak povezan sa uvećanim i oštećenim srcem.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading