Kako treba ispržiti pljeskavicu: Svi prave jednu grešku koja može da dovede do trovanja

Vesti 21.02.2024 08:45 0

Neki vole reš isprženu pljeskavicu, drugima je ukusnija kada je unutra sočnija. Ali šta je dobro za zdravlje?

pljeskavica

Shutterstock

Sočna pljeskavica s lukom je najlepši obrok za većinu ljudi u našoj zemlji. Međutim, naučnici u Finskoj su otkrili da jedenje srednje pečene pljeskavice povećava rizik od trovanja hranom čak 30 puta! Njihovo istraživanje je pokazalo da, kada bi se svi hamburgeri ispržili do kraja, oko 180 ljudi u Finskoj bi svake godine dobilo bakteriju ešerihiju koli. Međutim, cifra bi dostigla oko 5.300 ako bi svaki hamburger bio srednje ispržen.

Dok su štetne bakterije obično ograničene na spoljašnjost mesa, kada se ono samelje i napravi meso za pljeskavicu, bakterije se prošire svuda. To znači da ako ne ispržite dobro pljeskavice, postoji opasnost od trovanja.

Tim iz finske Uprave za hranu ispitao je prehrambene ustanove o njihovim praksama prženja  hamburgera i izvršio procenu rizika. Ispostavilo se da, kada bi samo desetina pljeskavica bila srednje pečena, na unutrašnjoj temperaturi od 55°C, u Finskoj bi godišnje bilo 100 slučajeva trovanja hranom na 100.000 stanovnika, piše „Dejli mejl“. Međutim, kada bi svi hamburgeri bili potpuno pečeni, samo tri osobe od 100.000 bi se razbolele.

Kako treba ispržiti pljeskavicu: Svi prave jednu grešku koja može da dovede do trovanja

Shutterstock

 

Trovanje hranom opasno po život

Salmonela i ešerihija koli, neke su od najčešćih bakterija koje se nalaze u sirovoj teletini. Čak i u veoma malim dozama, ove bakterije mogu dovesti do trovanja hranom, izazvati ozbiljne bolesti i, u najtežim slučajevima, smrt.

Kada parče teletine porumeni spolja, bakterije su ubijene. Ali kada se mesto melje da bi se napravila pljeskavica, sve bakterije sa površine šire se po celom mesu. Zato ovako pripremljene hamburgere treba servirati dobro pečene, a biftek se može poslužiti i blago termički obrađen, kažu stručnjaci za bezbednost hrane. Međutim, osnovno pečenje hamburgera na 70°C tokom dva minuta ubija 99,9 odsto štetnih bakterija koje bi mogle da ugroze zdravlje ljudi, što je prihvatljiv nivo za bezbednost hrane.

Pljeskavice mogu izgledati roze iznutra, a i dalje biti dobro pripremljene. Međutim, preporučuje se da ljudi koji prže pljeskavice kod kuće paze da ne budu roze boje unutra i da su svi sokovi koji iz njih teku bistri.

bol

Shutterstock

 

Simptomi trovanja hranom

„Ako jedete srednje pečene hamburgere, postoji mnogo veća šansa da se bakterije koje izazivaju bolesti unutra neće zagrejati dovoljno da ih ubiju, tako da i dalje mogu da budu žive i potom se razmnožavaju u vašem telu, čineći vas potencijalno bolesnima,“ rekao je.

„To može da rezultira trajnim invaliditetom, kao što je gubitak funkcije bubrega ili čak da izazove smrt. Uživam u srednje pečenim odrescima, jer meso nije mleveno, pa su manje šanse za loše bakterije u mesu. Ali ja uvek pečem svoje hamburgere do kraja“, dodao je on.

„Čak i ako su biftek i hamburger pripremljeni od istog komada mesa, pljeskavicu morate temeljno ispeći, uprkos činjenici da možete da jedete biftek srednje pečen“, kaže dr Karakas.

Trovanje hranom može da izazove mučninu, povraćanje i dijareju, kao i grčeve u stomaku, groznicu i opštu slabost. Simptomi se obično povlače u roku od nedelju dana bez lečenja, a zdravstveni radnici preporučuju ispijanje puno tečnosti kako bi se izbegla dehidracija.

Međutim, u teškim slučajevima, bakterije iza trovanja hranom mogu izazvati ozbiljne komplikacije.

Komentari (0)
Loading