Više štete, nego koristi: Ako ovo radite čim se probudite, lekarsko upozorenje bi vas moglo iznenaditi

Slobodanka Ćorić Vesti 19.02.2024 06:37 0

Kada se probudite, vaši nivoi hormona kortizola su na vrhuncu. To je hormon stresa koji povećava budnost i koncentraciju

Više štete, nego koristi: Ako ovo radite čim se probudite, lekarsko upozorenje bi vas moglo iznenaditi

Shutterstock


Mnogi ljudi kada se probude imaju naviku da prvo popiju kafu kako bi se probudili i nesmetano započeli dan. Nije retkost da neki ljudi, ako ne popiju kafu, budu nervozni i dan im krene nizbrdo. Međutim, oni nisu svesni da konzumiranje ubrzo nakon buđenja može biti kontraproduktivno. Stručnjak za medicinsko spavanje dr Debora Li objasnila je za Miror fenomen sa kojim su se susretali ljubitelji kafe.


"Kada se probudite, vaši nivoi hormona kortizola su na vrhuncu. To je hormon stresa koji povećava budnost i koncentraciju. Takođe reguliše vaš metabolizam i odgovor imunog sistema. Povišeni nivoi kortizola mogu uticati na vaš imuni sistem, i ako su već na vrhuncu kada se probudite, a onda ispijanje kafe čim otvorite oči može učiniti više štete nego koristi. Takođe vas može učiniti imunim na kofein tokom dužeg vremenskog perioda", upozorila je dr Li. Koliko dugo treba da čekate da popijete kafu nakon buđenja? Takođe je otkrila da treba sačekati najmanje 45 minuta nakon buđenja da popijete kafu, kako biste dobili optimalnu količinu energije.

„Ako se probudite oko 7 ujutru, bilo bi najkorisnije da svoju prvu šoljicu kafe ostavite između 10 i podne. Vaše telo i um će to najviše ceniti jer ćete tada imati najviše koristi od kafe. zaključila je dr Li.
 
Komentari (0)
Loading