Ginekolozi upozorili na opasan trend među trudnicama: Žene nisu svesne kakvom riziku izlažu svoje bebe

Olja Jelić Vesti 14.02.2024 12:18 0

Kraljevski koledž opstetričara i ginekologa (RCOG) upozorio je na rizike trenda slobodnog rađanja. Saopštili su kako treba da se podrže žene da rađaju kako žele, ali i da sigurnost mora biti na prvom mestu.

Porođaj

Shutterstock

Kraljevski koledž opstetričara i ginekologa (RCOG) upozorio je na rizike trenda slobodnog rađanja. Saopštili su kako treba da se podrže žene da rađaju kako žele, ali i da sigurnost mora biti na prvom mestu.

"Porodice moraju biti svesne rizika ako se odluče na porođaj bez doktora ili babice", naveli su.

Smatra se da su slobodni porođaji ili porođaji bez asistencije u porastu nakon pandemije covida-19, kada su se mnoge mame bojale porađanja u bolnicama zbog rizika od zaraze virusom.

"Žene nisu svesne koliko slobodan porođaj može biti rizičan", smatraju ginekolozi.

Profesorka Asma Kalil, potpredsednica RCOG-a, izjavila je: "Žene imaju pravo da rađaju u okruženju u kom se osećaju ugodno i treba ih podržati u njihovom izboru. Međutim, sigurnost je najvažnija i ženama se savetuje da se informišu o svim rizicima kako bi mogle da donesu pravu odluku."

Doktorka kaže da kućni porođaji, uz podršku babice, mogu biti prikladni za zdrave žene niskog rizika ili za žene koje rađaju drugo ili treće dete i imaju zdravu trudnoću.

"Međutim, za prvorotkinje, dokazi pokazuju da kućni porođaj povećava rizik od lošeg ishoda za bebu. Određeni stepen teskobe oko porođaja uobičajen je kod mnogih budućih majki. Zato ženama treba dati priliku da iskreno razgovaraju o svemu sa babicom ili doktorom", napomenula je.

Podaci objavljeni prošlog meseca pokazuju da žene u Velikoj Britaniji umiru pri porođaju istim stopama kao pre dve decenije. Pregledom su zabeležene ukupno 293 žene koje su umrle tokom trudnoće i tokom šest nedelja nakon porođaja između 2020. i 2022. godine. Krvni ugrušci bili su vodeći uzrok smrti novopečenih majki, a slede koronavirus, bolesti srca i mentalni problemi.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading