"Muž mora da bude najbolji u celom braku": Recept Vladete Jerotića za radosnu trudnoću, beba sve oseća u stomaku

Olja Jelić Vesti 13.09.2023 18:40 0

Vladeta Jerotić otkriva kakav muž treba da bude prema ženi kada je trudna i napominje da fetus sve pamti

Vladeta Jerotić

Printscreen/Youtube

Vladeta Jerotić, istaknuti srpski akademik i psihijatar često se bavio prenatalnom psihologijom i govorio kako fetus u maminom stomaku sve oseća, ali i pamti. Zbog toga je važno da trudnoća bude spokojna i radosna.

"Stručnjaci iz raznih oblasti došli su do zaključka da fetus sve pamti. Dete sve oseća jednom rečju, ne treba mu ni neuroni ni mozak - ćelijsko pamćenje, celularno pamćenje, na taj način pamti." - govorio je Jerotić.

"Muž i žena moraju podjedanko da žele dete, samo tad je radosna trudnoća. A trudnoća mora biti radosna i za jedno i za drugo. Svako veče da se nađu trudna žena i njen muž, da miluju trbuh, da se mole nekom molitvom, uvek istom, pesmica neka, lepi razgovori - sve dete upija. Biće dobro, biće porođaj dobar." - objasnio je srpski akademik i otkrio kakav muž treba da bude pored žene trudne: "Najbolji u celom braku, i pre i posle!"

Trudnica i muž

Shutterstock

 

Koliko je važan dobar odnos između partnera tokom trudnoće, kao i mnogi drugi faktori koji utiču na emocionalno stanje majke, profesor je objasnio:

"Brojna istraživanja svuda u svetu (takođe i kod nas, u Nišu i Šibeniku) nedvosmisleno potvrđuju davnašnju slutnju da će tok trudnoće, sam akt porođaja, kao i zdravstveno stanje deteta nekoliko meseci posle porođaja, umnogome zavisiti od toga da li je majka želela dete, da li je bila u dobrim emotivnim odnosima sa partnerom (da li je u braku ili nije), da li je u povoljnoj ili nepovoljnoj materijalnoj situaciji itd. Nesigurnost, nezadovoljstvo i naročito strah majke nepovoljno utiču na tok trudnoće (broj spontanih pobačaja je u porastu), dovode do prevremenog porođaja ili do raznih komplikacija za vreme porođaja, sve kao posledica poremećaja u funkciji hipotalamusa (deo mozga u kojem su centri vegetativnog živčanog sistema), hipofize i drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem."

 

Komentari (0)
Loading