Nije zbog ukusa, a ni zbog dekoracije: Zašto u restoranu na svako jelo odozgo stave peršun?

Vesti 07.02.2024 15:40 0

Jelo ukrašeno peršunom izgleda lepo i sveže, ali to nije glavni razlog zašto se stavlja u restoranu.

porodica u restoranu

Shutterstock

Osvežavanje daha grickanjem svežeg peršuna radili su još stari Rimljani. Možda je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na svako jelo u mnogim restoranima.

Drugi je razlog dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svežeg ili pečenog mesa stavljali peršun kako bi hrana bila lepša kupcima. Kasnije su restorani to počeli da kopiraju. Treći razlog zašto se peršun nađe na serviranom jelu jeste poboljšanje ukusa hrane, ali u tom slučaju najčešće se nasecka pa pospe po jelu koje je već na tanjiru.

jelo

Shutterstock

 

Zašto je peršun dobar za svež dah? 

U peršunu se nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One se počinju razvijati nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg daha. Još neke prednosti ove biljke:

- deluje kao antioksidans
- pomaže da koža izgleda mlađe
- pročišćava telo od toksina
- otapa višak masnoća
- čisti bubrege
- deluje protivupalno
- jača imunitet
- prepun je vitamina C.

Bonus vdeo:

 

 

 

Komentari (0)
Loading