Epidemiolog tvrdi: Namirnica koju Srbi obožavaju zdravija je kad se jede iz konzerve nego sveža!

Vesti 06.02.2024 13:26 0

Većina ljudu radije jede sveže voće i povrće, ali doktor kaže da su neke namirnice korisnije ako su konzervisane ili zamrznute.

doktor

Printscreen/Instagram

Mnogi smatraju da je sveže povrće najzdravije, ali doktor tvrdi da nije tako. "Uvek sam mislio da sveže znači bolje, ali to nije slučaj. Zamrzavanje i konzervisanje hrane ne samo da je jeftinije i praktičnije, nego u nekim slučajevima može biti i zdravije", rekao je britanski epidemiolog Tim Spektor na Instagramu.

Prema njemu, jedna od takvih namirnica je paradajz. On je bogat likopenom, koji je povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara, bolesti srca i raka. "Zanimljivo je da u konzervisanom paradajzu ima više likopena nego u svežem“, reči su kojima se pozvao na naučno istraživanje objavljeno u časopisu „Prostate Cancer and Prostatic Diseases Journal“ 2018. godine.

 

 

Analiza studija, koja uključuje više od 260 hiljada osoba, otkrila je da je "veće konzumiranje paradajza povezano sa smanjenim rizikom od raka prostate", kao i da je to svojstvo posebno izraženo u "jelima koja se pripremaju od kuvanog paradajza".

Druga studija iz 2019. godine zaključila je da su visoki unos ili visoke koncentracije likopena povezani sa značajnim smanjenjem rizika od moždanog udara (26 posto), smrtnosti (37 posto) i kardiovaskularnih bolesti (14 posto).

"Konzervisana i smrznuta hrana nisu loš izbor. Recimo, smrznuti grašak zapravo zadržava više vitamina C nego svež", rekao je epidemiolog. Savetovao je da se jede i smrznuti spanać jer može pomoći da telo apsorbuje više gvožđa nego kad je svež.

Komentari (0)
Loading