Trudnice, obratite pažnju: U ovo doba dana bebe najviše vole da dolaze na svet

Vesti 07.02.2024 09:40 0

Da li se bebe više rađaju tokom dana ili noću? Evo šta kaže istraživanje urađeno u Londonu.

beba

Shutterstock

Studija, objavljena u „Plos One“, analizirala je preko pet miliona porođaja u periodu od 10 godina u Velikoj Britaniji i otkrila da se 28,5% desilo između 9 i 16:59 sati radnim danima, dok se 71,5% porođaja dogodilo van ovih sati vikendom, državnim praznicima ili između 17 i 8:59 sati radnim danima. Unapred planirani porođaji činili su 9,2% porođaja i dešavaju se uglavnom radnim danima između 9:00 i 12:00 sati.

Zaključeno je da se nešto više od polovine svih porođaja desi između 1 i 7 ujutru, a najveći broj beba se rodi oko 4 ujutru, prema studiji Univerziteta u Londonu.

Doktor Piter Martin, koji je sproveo istraživanje na Univerzitetu u Londonu, rekao je: "Dugogodišnje iskustvo i istraživanja iz drugih područja pokazali su da se porođaji bez akušerske intervencije najverovatnije dešavaju noću ili u ranim jutarnjim satima. Ovo može biti deo našeg evolucionog nasleđa. Naši preci su živeli u grupama koje su bile aktivne i raštrkane tokom dana i okupljale se da se odmore noću. Dakle, noćno vreme porođaja verovatno su majci i novorođenom detetu pružili određenu zaštitu".

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading