Zašto se ekcem javlja kod beba? Pedijatar dr. Aneta Jovanović razjašnjava nedoumice o neprijatnoj kožnoj bolesti

Vesti 02.02.2024 18:13 0

Ne postoji specifičan test koji se koristi za dijagnozu ekcema

dete

Shutterstock

Ekcem ili atopijski dermatitis kod beba je pojava iritirane, suve kože, praćene sa crvenilom i svrabom. Ima tendenciju da se „povuče“ i pojavljuje, a u fazi kada se crvenilo kože i suvoća pogorša, može doći i do ljuštenja i bakterijske infekcije kože.

Koji je su simptomi i znaci ekcema?

Kod beba mlađih od 1 godine, ekcem se javlja na obrazima, čelu ili u predelu poglavine. Može se proširiti na kolena, laktove ili na trupu. Kod starije dece i tinejdžera ekcem se javlja na pregibima laktova, iza kolena, na vratu, na koži ruku ili gležnjeva. Kod starije dece je ekcem praćen debljim slojem suve kože, često praćen ožiljcima od grebanja.

 

Koji je uzrok?

Ekcem ili atopijski dermatitis je često genetski uslovljen i imaju ga članovi porodice. Može biti udružen sa pojavom alergijskog rinitisa i astme, kada je u osnovi ekcema preosetljivost na alergene iz okoline.


Kako se dijagnostikuje?

Ne postoji specifičan test koji se koristi za dijagnozu ekcema. Potreban je pregled pedijatra koji će pregledati kožu deteta, kada je potrebno uzimanje podataka o ishrani bebe, zdravstvenom stanju deteta, kao i uzimanje anamneze za postojanje atopije u porodici. Nekada je potreban pregled i dermatologa i dečjeg alergologa.

 

Kako se leči?

Na osnovu uzrasta i težine ekcema, pedijatar će predložiti tretman kože. U terapiji se koriste emolijentne kreme za hidrataciju kože (idealno dva do tri puta dnevno), najbolje neposredno posle kupanja sa uljanim kupkama i nežnim sušenjem kože. Nekada se moraju mazati kortikosteroidne kreme ili masti, uzimanje antihistaminika, mazanje antibiotskih krema.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading