Ekcem je sve češća pojava: Stručnjaci otkrivaju šta jesti, a šta izbegvati ukoliko imate ovo kožno oboljenje

Vesti 10.11.2023 08:45 0

Pojava ekcema na vašem telu može biti veoma bolna, a najčešće se pojavljuje kod dece i mladih. Iako hrana ne uzrokuje ekceme, određene namirnice mogu pogoršati simptome ovog neugodnog kožnog oboljenja.

ekcem

Shutterstock

Kako navodi Američka akademija za alergije, astmu i imunologiju, ekcemi su upalno stanje kože koje pokreću faktori iz okruženja, a može da bude i nasleđen.

Dermatološkinja Robin Evans ističe da je važno prosmatrati vezu između ishrane i ekcema jer ista hrana ne mora jednako delovati na ekceme kod različitih ljudi.

Zato ističe da za početak jedete hranu koja je dobra za zdravlje kože i koja osigurava hranljive sastojke i hidrataciju. Namirnice koje preporučuje da jedete ako imate ekceme su svakako maslinovo ulje, riba, lisnato povrće i voće

Iako neki lekari preporučuju paradajz i orašaste plodove, treba biti pažljiv jer oni mogu biti potencijalni alergeni. Stoga, ukoliko imate ekceme, poželjno bi bilo da uradite test na alergije.

Dermatološkinja Evans preporučuje i namirnice poput lososa, skuše i semenki lana za unos dodatnih omega-3 masnih kiselina tokom cele nedelje. Ostali izvori biljnih omega-3 masnih kiselina uključuju čia semenke, orahe i edamame.

Poželjno je da smanjite konzumiranje mlečnih proizvoda jer mleko i sir mogu povećati upalu u telu. No, mnogi stručnjaci ističu da u svoju ishranu uvrstite jogurt.

Budući da su ekcemi upalno stanje, najbolje bi bilo smanjiti hranu koja može uzrokovati upale, a to su svakako namirnice od crvenog i prerađenog mesa, slatkiši, zaslađena pića, hrana pržena u dubokom ulju te prerađeni dezrti i peciva.

Važno je istaći da treba povećati unos vode jer osobe s ekcemima imaju suvu kožu pa im to može pomoći kod hidratacije.

 

 

 

@najzena.rs Idealna je, ne samo za svaki dan, nego i za neke svečanije prilike 🤩 #najzena #frizura #pundja #fypシ #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading