Kako navodi Američka akademija za alergije, astmu i imunologiju, ekcemi su upalno stanje kože koje pokreću faktori iz okruženja, a može da bude i nasleđen.
Dermatološkinja Robin Evans ističe da je važno prosmatrati vezu između ishrane i ekcema jer ista hrana ne mora jednako delovati na ekceme kod različitih ljudi.
Zato ističe da za početak jedete hranu koja je dobra za zdravlje kože i koja osigurava hranljive sastojke i hidrataciju. Namirnice koje preporučuje da jedete ako imate ekceme su svakako maslinovo ulje, riba, lisnato povrće i voće
Iako neki lekari preporučuju paradajz i orašaste plodove, treba biti pažljiv jer oni mogu biti potencijalni alergeni. Stoga, ukoliko imate ekceme, poželjno bi bilo da uradite test na alergije.
Dermatološkinja Evans preporučuje i namirnice poput lososa, skuše i semenki lana za unos dodatnih omega-3 masnih kiselina tokom cele nedelje. Ostali izvori biljnih omega-3 masnih kiselina uključuju čia semenke, orahe i edamame.
Poželjno je da smanjite konzumiranje mlečnih proizvoda jer mleko i sir mogu povećati upalu u telu. No, mnogi stručnjaci ističu da u svoju ishranu uvrstite jogurt.
Budući da su ekcemi upalno stanje, najbolje bi bilo smanjiti hranu koja može uzrokovati upale, a to su svakako namirnice od crvenog i prerađenog mesa, slatkiši, zaslađena pića, hrana pržena u dubokom ulju te prerađeni dezrti i peciva.
Važno je istaći da treba povećati unos vode jer osobe s ekcemima imaju suvu kožu pa im to može pomoći kod hidratacije.