Doktorka upozorava: Ova hrana može izazvati gušenje ako se jede bez vode

Slobodanka Ćorić Vesti 29.01.2024 10:30 0

Ako se konzumira bez tečnosti, može da formira „masu nalik betonu u vašem sistemu za varenje“

Doktorka upozorava: Ova hrana može izazvati gušenje ako se jede bez vode

Shutterstock

Poznato je da čija superhrana, bogata antioksidansima poboljšava varenje i sprečava zatvor, ali ako se konzumira bez tečnosti, može da formira „masu nalik betonu u vašem sistemu za varenje“.

Brojni video snimci koji sugerišu da jedete i pijete čia semenke postali su viralni na društvenim mrežama nakon što su mnogi tvrdili da se seme može koristiti kao pomoć u ishrani. Ekspert je otkrio istinu o tome.

Opasnosti od pogrešnog konzumiranja čia semena

"Čija semenke mogu da apsorbuju i do 27 puta veće tečnosti od sopstvene težine u vodi, pa vas molimo da ih ne jedete suve ili ćete uskoro morati da posetite gastroenterologa“, rekla je gastroenterolog Vendi Lebret u popularnom TikTok video snimku.

U videu je podelila fotografiju kuglice čia semenki koja se nalazi u jednjaku - prolazu koji povezuje usta sa želucem. Da bi izbegli takav incident, savetovala je da pijete puno vode dok jedete čia semenke i da ih uvek prvo potopite jer u suprotnom mogu da formiraju gustu masu nalik betonu.

Dr Lebret se takođe osvrnula na izveštaj iz 2014. godine objavljen u American Journal of Gastroenterologi, u kojem je detaljno opisan slučaj 39-godišnjeg muškarca sa semenkama čia u jednjaku. Pacijent, koji je takođe patio od astme, prijavio se u bolnicu u Severnoj Karolini požalivši se na probleme sa gutanjem.

Otprilike 12 sati pre nego što je zatražio medicinsku pomoć, rekao je lekarima da je progutao kašiku suvih čia semenki. Nalazi su potvrdili da mu je masa tog semena začepila jednjak. Čoveku je na kraju bila potrebna endoskopija da gurne čia seme u stomak i očisti blokadu.

@socalgastrodoc The chia seed needed to be removed endoscopically in this case (source: American Journal of Gastroenterology 109():p S244-S245, October 2014). There have also been cases of chia seed impacted other parts of the digestive tract like the small intestine #chia #chiaseeds #chiaseed #chiaseedpudding #digestivehealth #foodimpaction #endoscopy #gastroenterology #guthealth #learnontiktok #swallowingproblems #greenscreen ♬ original sound - socalgastrodoc

Ako se ne leči, blokada u jednjaku može dovesti do otežanog gutanja, nemogućnosti da jede, problema sa disanjem i erozije jednjaka.

Kako konzumirati chia semenke

Pacijenti nikada ne bi trebalo da konzumiraju suve čia seme. Oni mogu da apsorbuju vodu mnogo puta veću od svoje težine i da se prošire i zaglave u pacijentovom jednjaku, posebno ako postoji istorija problema sa gutanjem, kažu autori izveštaja. Međutim, kada se pravilno koriste, čia semenke su bezbedne. Treba ih mešati samo sa dovoljnim količinama tečnosti da se pre konzumacije prošire, piše Net.hr.
 

Komentari (0)
Loading