Neophodan za kosti i mišiće: 5 znakova upozorenja da vašem telu nedostaje D vitamin

Vesti 28.01.2024 18:24 0

Odgovarajući unos vitamina D neophodan je za jak imunitet, kosti, zdrave zube i mišiće.

žena

Shutterstock

Vitamin D pomaže organizmu da veže kalcijum iz hrane koji je neophodan za zdravlje kostiju, zuba i mišića. Osim toga, jača imunitet i daje energiju. Budući da je sunčeva svetlost najbolji izvor ovog vitamina, uobičajeno je da ljudi pate od nedostatka tokom zime. Dijetolozi Ejmi Gudson i Loren Manaker otkrile su koji znakovi ukazuju na manjak vitamina D u organizmu.

1. Česte prehlade

Vitamin D je ključan u jačanju imuniteta. "On oprema naša tela da se efikasno bore protiv virusa i bakterija", kaže dijetolog za „Eat This, Not That“. Uobičajeni znak nedostatka je ako ste često bolesni, jer je to posledica oslabljenog imuniteta.

2. Promene raspoloženja

Manaker kaže da vitamin D igra važnu ulogu u regulaciji raspoloženja, a Gudson tvrdi da postoje dokazi koji ukazuju na vezu između niskog nivoa vitamina D i poremećaja raspoloženja, uključujući depresiju. "Znak nedostatka vitamina D su promene raspoloženja ili osećaj stalne tuge", navodi Manaker. Međutim, postoji mnogo razloga zbog kojih možemo imati promene raspoloženja ili simptome depresije koji nadilaze nedostatak vitamina D. Zato je važno, u slučaju pojave takvih simptoma, potražiti savet lekara.

žena

unsplash

 

3. Umor

"Vitamin D je uključen u proizvodnju energije", objasnila je Gudson. Ovo je odvojeno od umora zbog pretrpanog rasporeda ili nedostatka kvalitetnog sna. Manaker kaže da, ako imamo manjak vitamina D, možda ćemo se stalno osećati umorno ili se boriti da prođemo kroz dan zbog nedostatka energije uprkos dovoljnom odmoru.

4. Bol u mišićima

Ako osećamo bolove u mišićima koji nisu povezani s rutinom vežbanja ili stalnim osećajem slabosti, to može biti povezano s nedostatkom vitamina D. "Vitamin D važan je za rad mišića, a neadekvatan nivo može dovesti do bolova i slabosti mišića", kaže Gudson.

5. Negativan uticaj na zdravlje kostiju

"Vitamin D igra ključnu ulogu u apsorpciji kalcijuma, što je neophodno za održavanje jakih i zdravih kostiju", navela je Gudson. Manaker navodi da manjak može dovesti do smanjenja gustine kostiju, što nas može učiniti osetljivijim na prelome i povrede. "Nedostatak vitamina D takođe može rezultirati bolovima u kostima i leđima, a u teškim slučajevima može čak doprineti stanjima poput osteoporoze", zaključila je Gudson.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading