Samo jedna mandarina obezbeđuje organizmu do 80% neophodne dnevne količine vitamina C. Ovo voće snižava loš holesterol, odličan su izvor dijetalnih vlakana (3 g vlakana u 100 g) i stvaraju osećaj sitosti. Na taj način ćete manje jesti nezdrave namirnice i unositi neželjene kalorije, kažu naučnici japanskog Kjoto univerziteta.
Kada pojedete mandarine, ne bacajte koru u đubre. Od nje možete da napravite sirup za kašalj i bol u grlu. Važno je da koristite organske mandarine ili da ih držite pola sata u vodi sa sodom bikarbonom, kako biste uklonili pesticide sa kore.
Sameljite 50 grama kore i stavite u teglu. Sipajte 200 ml komove rakije ili medicinski alkohol 40%. Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji 7 dana na tamnom mestu. Uzimajte jednu kašiku ove mešavine posle jela do nestanka simptoma.
Napomena: Pre upotrebe ove mešavine posavetujte se sa svojim lekarom.
Bonus video: