Topi salo i štiti srce: Način na koji se tušira Džejms Bond pozitivno utiče i na zdravlje i na izgled

Vesti 25.01.2024 21:31 0

Ako ste od onih koji se tuširaju vrelom vodom, imamo loše vesti. Metod tuširanja Džejmsa Bondaje mnogo zdraviji.

džejms bond

Printscreen/Youtube

Način na koji se tušira Džejms Bond naziva se škotsko tuširanje. To je zapravo, tuširanje hladnom vodom koje ima mnoge zdravstvene prednosti - poboljšava imunitet i cirkulaciju krvi, što je važno za zdravlje srca. Uz to, pomaže u oporavak mišića i smanjuje pojavu bolova posle vežbanja. Osim što prija telu, tuširanje hladnom vodom sagoreva masnoće i pomaže u borbi protiv depresije. Takođe, povećava budnost i mentalnu oštrinu.

džejms bond

Printscreen/Youtube

 

Škotski način tuširanja pomaže u opuštanju, a studija iz 1994. godine je pokazala da je povećanje glutationa, antioksidanta koji osigurava najbolju efikasnost drugih antioksidanata, vidljivo nakon tuširanja hladnom vodom. Studija iz 2008. je pokazala da je hladna hidroterapija imala analgetski učinak na pojedince i delovala kao lek za depresiju, odnosno popravila je raspoloženje.

Sve navedene fizičke i mentalne pozitivne strane pomažu da razumemo zašto se sportisti i vojnici redovno kupaju u ledenoj vodi posle vežbanja. Uz kratko tuširanje hladnom vodom ili ledenu kupku dnevno, možete znatno poboljšati celokupno zdravlje. Potrebno je samo nekoliko minuta izdržati hladnoću.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading