Oterajte taj dosadan kašalj: Prodišite ponovo uz pomoć prirodnih rešenja, sačuvajte ih i primenjujte iznova!

Vesti 26.01.2024 08:10 0

Kašalj može biti odgovor na upalu ili bolest

kašalj

Shutterstock

Hronični kašalj je kada imate kašalj koji traje osam nedelja ili duže. U njegovom suzbijanju mogu pomoći i efikasni prirodni lekovi.

U većini slučjeva, kašalj je kratkotrajna pojava. Ređe, kašalj traje nekoliko nedelja, meseci ili čak godina. Kašalj koji traje 8 nedelja ili više naziva se hroničnim kašljem. Kašalj nije prijatan, ali je koristan.

kašalj

Shutterstock

 

Kada kašljete, iz disajnih puteva izbacujete sluz i strane materije koje mogu iritirati pluća. Kašalj takođe može biti odgovor na upalu ili bolest. Čak i hronični kašalj često ima uzrok koji se može lečiti, kao što su to alergije. Međutim, hronični kašalj može imati veliki uticaj na život. Može vas držati budnim noću i otežati svakodnevne aktivnosti. Zato bi trebalo da vaš lekar proveri svaki kašalj koji traje duže od nekoliko nedelja.

Prirodna rešenja

Najčešći uzroci hroničnog kašlja su: astma, refluks kiselin (GERB), bronhitis, lekovi za snižavanje krvnog pritiska, pušenje, prašina…

Cigara

Shutterstock

 

U zavisnosti od toga šta uzrokuje kašalj, ovi saveti vam mogu pomoći da ga se rešite:

Pijte dosta vode

Dodatna tečnost će omekšati i razblažiti sluz. Tople tečnosti poput čaja i bujona mogu biti posebno umirujuće za grlo.

Nemojte jesti 2-3 sata pre spavanja

Ako imate refluks kiseline, pokušajte da izbegnete prejedanje i jedenje u roku od 2 do 3 sata pre spavanja. Gubitak težine takođe može pomoći, ako prekomerna težina ili gojaznost doprinose simptomima.

Ovlaživač vazduha

Uključite ovlaživač da biste dodali vlagu u vazduh, ili se istuširajte pod vrućim tušem i udišite paru.

Redovno ispirajte nos

nos

Shutterstock

 

Koristite fiziološki sprej za nos ili uređaj za ispiranje nosa, kao što je neti pot. Slana voda će se razrediti sluz koja izaziva kašalj i organizam će je lakše eliminisati, piše Lepota i Zdravlje.

Ostavite cigarete

To je ključni korak ako želite da se oslobodite dugotrajnog kašlja.

Pijte čaj od sladića i đumbira

čaj

Shutterstock

 

Sipajte u čajnik kašiku korena sladića i kašičicu đumbira, prelijte to sa pola litra vode i kuvajte na tihoj vatri pet minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Pijte dva puta dnevno po šolju čaja.

Pijte sok od šargarepe

Sok od šargarepe je odličan za pluća i jačanje imuniteta. Popijte svaki dan po decilitar soka od šargarepe ili još poje pojedite jednu veliku šargarepu. To će vremeno znatno ublažiti kašalj. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading