Travar Momčilo otkrio: Čaj od ove biljke najbrže zaustavlja uporni kašalj i oporavlja pluća posle upale

Vesti 23.01.2024 10:25 0

Ova biljka je odličan lek za organe za disanje i veoma efikasno umiruje kašalj

petrovac

Printscreen/Instagram

Čaj od lovora je najbolji prirodni lek za pluća i bronhije. Takođe, umiruje i dosadni kašalj, a pomešan sa majčinom dušicom i zovom pomaže kod infekcija disajnih organa. Rimski carevi Tiberije i Neron za vreme epidemija kuge krili su se u lovorovim šumama, jer su verovali da biljka štiti od zaraze.

Evo oprobanog, jednostavnog recepta travara Momčila Antonijevića, koji je kako je rekao, dobio ljubaznošću Ljiljane Bjelice.

Potrebno je

2 dl vode, 6 listova lovora, 6 kašika šećera, 1 limun

Lovor se kuva na tihoj vatri, poklopljen, 10 minuta. Nakon toga se izvadi i doda se šećer i promeša. U ohlađen sirup doda se sok celog limuna (vitamin C je osetljiv na visoku temperaturu). Lek je vrlo ukusan i veoma efikasan. Pije se po jedna do dve supene kašike tri puta na dan, a po potrebi i češće, ne škodi. Čuva se u frižideru. Ovaj prirodni lek popularan je u među našom košarkaškom reprezentacijom.

Lovor nije samo začin, već i korisna, lekovita biljka. Njegova upotreba u kuhinji potpuno je opravdana jer etarsko ulje koje ova biljka sadrži stimuliše varenje, otklanja nadutost i gasove u crevima.

Lovor je pokazao i značajno dejstvo u borbi protiv gljivica, posebno kandide. U tu svrhu najbolje je lovor pomešati sa žalfijom, vranilovom travom i listom oraha.

Komentari (0)
Loading